in

VIŽINADA: Na državnom natjecanju iz robotike Robonada osvojila titulu za NajFLL Face

Foto Studio Sonda - ekipa Robonade iz Vižinade

Na završnici sedmog po redu državnog robotičkog natjecanja FIRST LEGO League, održanom u subotu 18. veljače na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu, svoje istraživačko-inovativne radove prezentirala je i ekipa Robonada iz Vižinade koja se pripremala u sklopu Sonda Kreativnog Centra, te osvojila posebnu nagradu – NajFLL Face. Djeca su se, promatrajući poljoprivrednike u obradi vinograda prilikom jedne od redovnih radionica, dosjetila električnog traktora te su svojom prezentacijom oduševila žiri.

Posebnu nagradu u Vižinadu je donio uži tim Robonade u sastavu Filip Peršurić Bernobić, David Dražetić, Matteo Poropat, Marija Šimunović, Vibor Poropat i Maša Šverko. Zajedno su na natjecanju predstavljali i preostale timske kolegice i kolege: Laru Perković, Nina Jukića, Simona Ritošu, Paolu Perhat, Teu Perhat, Nou Markića, Davida Dobrilovića, Romana Vidića, Lovru Bogdanovića te Erin Mađarac Arman, s kojima su se posljednjih nekoliko mjeseci marljivo pripremali zahvaljujući stručnoj mentorskoj podršci Lovra Šverka iz Centra za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje Pozitron, koji je projekt proveo uz potporu Općine Vižinada te Studija Sonda.

Priprema u Sonda Kreativnom Centru obuhvaćala je niz izvanškolskih radionica, a tijekom kojih su djeca istraživala obnovljive izvore energije, identificirala energetske probleme u svojoj lokalnoj zajednici te za jedan od njih osmislila, dizajnirala i izradila inovativni projekt koji je ponudio konkretno rješenje. Pritom su, također, timskim radom sudjelovala u dizajniranju i programiranju LEGO robota čiji je zadatak bio izvršenje unaprijed definiranih zadataka u skladu s pravilima natjecanja čija je tema ove godine SuperPowered – SuperSnaga, odnosno energija i sve vezano uz nju – od proizvodnje do skladištenja. Kroz jedinstveni model projektnog učenja, osim robotike kao multidisciplinarne vještine, djeca su tijekom projekta razvijala i mnogo drugih – vještine timske suradnje, istraživanja, dokumentiranja, pa čak i prikupljanja financijskih sredstava za opremu i pripremu za FLL te se ovim putem zahvaljujemo svim sponzorima koji su nas podržali, a posebno mještanima Vižinade koji su velikodušno podržali ekipu tijekom akcije prikupljanja sredstava na događanjima za vrijeme adventa u Vižinadi.

Posebno su razvijali i vještine prezentiranja za što su se pripremali i pod mentorstvom Seana Poropata, stručnjaka iz Sonde.
Samo natjecanje sastojalo se od nekoliko etapa, a za plasman u sljedeći krug svaki je tim morao pokazati odlične rezultate u sve četiri jednako vrijedne kategorije – temeljne vrijednosti, projekt, tehnički intervju i robotska igra. Osim u timskom radu, mlade nade Vižinade briljirale su i u prezentiranju svog inovativnog projekta – električnog traktora, koji snagu za pogon i obavljanje djelatnosti crpi iz željezno-zračne baterije koja se napaja solarnim panelima, te njegovu specijaliziranu punionicu koja koristi obnovljive izvore energije, a koja je ujedno i njegova zaštita od elementarnih nepogoda. Prezentacija glavne ideje svakog tima u konačnici ima za cilj poboljšanje održivog izvora energije i očuvanje okoliša, a cilj je bio potaknuti djecu da prepoznaju probleme u svojoj lokalnoj zajednici i osmisle rješenje. Inspirirani primjerom Vižinade koja uvelike koristi solarnu energiju, mladi inovatori Robonade dosjetili su se električnog traktora promatrajući poljoprivrednike u obradi vinograda prilikom jedne od redovnih radionica, a svojim su timskim radom i prezentacijom projekta oduševili žiri te zaslužili titulu NajFLL Face. U pauzama između etapa natjecanja mnogi zainteresirani rado su se zaustavili na Robonadinom timskom štandu gdje su, osim uvida u njihov inovativni projekt, mogli saznati više i o Vižinadi, kušati prave domaće kroštule te provozati STEMI hexapod kojeg su članovi ekipe složili i programirali mobilnu aplikaciju za upravljanje njime.

FLL natjecanje se održava u 110 država svijeta i okuplja više od 679 000 natjecatelja. Ove je godine samo u Hrvatskoj nastupilo 28 ekipa s 3 do 10 članova starih između 9 i 16 godina, ukupno više od 250 učenica i učenika iz cijele Hrvatske. Njihov nastup ocjenjivali su suci i profesori te doktorandi fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Građevinski fakultet, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet te Fakultet strojarstva i brodogradnje), učitelji iz škola te uspješni stručnjaci iz Hrvatske zaklade za znanost i industrije. Najbolji timovi putuju na finale Adria regije u Ljubljanu, a najuspješnija ekipa na natjecanju ima mogućnost odlaska na svjetsko natjecanje u Maroko.

O programu
FIRST LEGO LEAGUE CHALLENGE je međunarodni, multidisciplinarni istraživački program koji u djeci budi znanstvenike koji promišljaju o problemima oko sebe i traže inovativne načine kako ih riješiti. Pokrenuto 1998. godine, dosad se provodilo u više od 100 država i okupilo preko 40 000 ekipa s više od 340 000 djece, FIRST Lego League Challenge nije obično natjecanje već proslava dječje marljivosti, znanja, mašte i suradnje koje promiče znatiželju, kreativnost, zajedničko učenje i timski rad. Pritom omogućuje djeci razvijanje i jačanje tehničke pismenosti te logičkog razmišljanja.

O Centru za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje – Pozitron
Centar Pozitron od svojeg osnutka organizira niz edukativnih sadržaja na ​području Istarske i Primorsko-goranske županije pod zajedničkim ​nazivom „STEAMatica Histria“. Najveći dio programa i aktivnosti se ​odnosi na srednjoškolsku djecu, ali se u 2022. godini povećava rad i sa osnovnoškolcima, ​studentima i edukatorima. U edukativnim programima Centra Pozitron ​vodi se računa o svim aspektima razvoja djece i mladih, a posebice se ​potiče tehničko razmišljanje i kreativnost te razvoj motoričkih vještina ​kroz praktični rad s gradivnim elementima robotičkih kompleta te rad s ​materijalima i elektroničkim komponentama kroz projekte izrade ​robotskih sustava. Kroz sudjelovanje u izradi projekta u odabranom području polaznici usvajaju nova znanja i vještine, a na kraju ciklusa sudjeluju u zajedničkom projektu u kojem mogu prezentirati stečena znanja svim sudionicima te naučiti se suradnji i prezentaciji svoga rada.

Sonda kreativni centar
Sonda kreativni centar, ima za cilj potaknuti turistički i gospodarski razvoj zajednice u kojoj djeluje kroz društveno korisne i edukativne sadržaje. Kreativni centar osmislio je i izgradio Studio Sonda, nezavisan hrvatski kreativni studio za dizajn i komunikacije, smješten u malom istarskom gradiću Vižinadi. Kreativni centar mjesto je u kojem Sonda surađuje sa zajednicom, klijentima i partnerima, stvarajući relevantne brendove, proizvode i projekte koji ostvaruju realan tržišni uspjeh, ali prije svega povezuju i stvaraju bolje društvo. Studio Sonda djeluje već 16 godina i do sada je osvojio više od 130 domaćih i međunarodnih nagrada za kreativnost i učinkovitost u oglašavanju, uključujući i nagradu Cannes Lions, kao i dvije Best of Europe Effie nagrade za učinkovitost u oglašavanju.

policija pješački prijelaz prometni policajac

U cijeloj Istri prometna akcija u cilju zaštite pješaka

Sonja Rajko - Foto Gradska knjižnica Poreč

POREČ: Nastavlja se “Matematička čajanka” sa Sonjom