in

Dječja klupica koja se zove „La Mula de Parenzo“

Protekle subote u dvorištu bivšeg remonta počelo je stvaranje novog tijela – treće klupice u projektu Bankelica Društva Naša djeca Poreč, financiranom iz programa Naš doprinos zajednici Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Klupica se sastoji od kamenog bloka teškog 1,4 tone koji je DND-u poklonio pazinski Kamen, u dvorište remonta dovezao kamion Elektrometala, a svojim ga je ručicama u klupicu pretvaralo sedam djevojčica koje je u tajne izrade likovnog djela upućivala umjetnica Roberta Weisman Nagy. Dječja klupica, jedna od četiri koje će na kraju projekta krasiti šetnicu na Peškeri, dobila je naziv „La Mula de Parenzo“.

Iz DND-a pojašnjavaju da je ideja površinu kamena prekriti keramičkim pločicama koje će djevojčice izraditi i oslikati, ali tako da kamena grota izgleda kao da je pokrivena dekicom.

-Prvo treba rastegnuti čvrst najlon po čvrstoj površini, na najlon staviti solidnu plahtu, pa raspakirati 25 kilograma šamotirane gline. To su dva dobra kvadrata čvrste mase koje treba napasti lazanjerima/valjcima/oklagijama. Udaraš po njima da se malo stanje i opuste, a potom treba glinu valjati baš kao da radiš lazanje, samo ne tako tanko. Glina je podatna, ali jako osjetljiva i svaki mjehurić zraka koji ostane u njoj može biti razlog da predmet poslije pukne, objašnjava Roberta.

Nije to lagan posao. Osim toga, dva kvadrata treba valjanjem oblikovati u nepravilan oval. Roberta i tajnica DND-a Gabi Močibob su razvaljanu glinu u najlonu prenijele nad kamen i hitrim pokretom  spustile kao dekicu. Treba za to iskustva, da se glina ne bi raspucala prilikom prenošenja i spuštanja na kamen. Valja biti brza i nježna, jer se glina brzo suši.

Dok je Roberta u nabore glinene dekice gurala zgužvani novinski papir, da se zadrže željeni nabori, potom odstranjivala već posušene popucale tanke rubove, djevojčice su se igrale i odmarale. Potom su dobile slova-pečate kojima su ispisale svoja imena ili poruke – porečki haiku, kako je rekla Roberta.

Ime „La Mula de Parenzo“ već je sad utisnuto u dekicu. A dekica se suši, pa slijedi pečenje. Na taj se dio posla obvezala vješta umjetnica-keramičarka  Melanija Krajina.

-Baš se svašta može učiniti kad se slože ruke i dobra volja. A kako će tek lijepo i posebno izgledati nova šetnica na Peškeri kad na njoj osvanu četiri dječje klupice, zaključili su iz DND-a. 

Vedrana Rudan

Predavanje Vedrane Rudan sutra u Puli

Poraz Porečana: RK Dubrava - RK Poreč 27:22 (12:10)

Poraz Porečana: RK Dubrava – RK Poreč 27:22 (12:10)