in

Dobitnici Povelje Grada Poreča JELENA FIŠKUŠ i SEAN POROPAT: “Primiti nagradu doma ima posebnu težinu i pokazuje da smo na pravom putu”

Jelena Fiškuš i Sean Poropat

Povelja „30. april“ jedna je od važnijih nagrada koje Grad Poreč dodjeljuje svojim sugrađanima za posebne zasluge, a ovogodišnji dobitnici su kreativni direktori i suosnivači Studija Sonde Jelena Fiškuš i Sean Poropat čiji su radovi na brojnim domaćim i inozemnim festivalima prepoznati i nagrađeni. Sonda u posljednjih deset godina osvaja u prosjeku 15 domaćih i međunarodnih nagrada godišnje, a Jelena i Sean sudjelovali su u brojnim žirijima domaćih natječaja i festivala. K tome, Jelena je lani odabrana za prvu ženu predsjednicu žirija na najvećem nacionalnom natjecanju kreativnosti – IdejaX.

To nije sve – Jelena i Sean početkom ove godine pozvani su u članstvo međunarodnog Grand žirija globalno poznatog festivala New York Festivals Advertising Awards 2019., koji dodjeljuje nagrade najboljim svjetskim radovima iz svijeta komunikacija i oglašavanja. Žiri koji bira najbolje radove svake se godine sastavlja od priznatih pojedinaca iz svijeta marketinga i komunikacija, a bira se prema preporukama žirija iz proteklih godina te na osnovu profesionalne stručnosti. Čast da budu članovi tog žirija ove godine dobili su Jelena i Sean.

No, ni to nije sve. Jedan od razloga zašto su osvojili jednu od tri Povelje, dodijeljene 30. travnja na svečanoj sjednici u čast Danu grada, jest i taj što su mnogo puta svoj rad darovali zajednici.

Ova je nagrada bila povod da popričamo s našim kreativnim sugrađanima koji su se prije nekoliko dana vratili iz Velike Jabuke, gdje su sudjelovali na Tjednu dizajna i imali priliku izmijeniti iskustva s kolegama iz vodećih svjetskih kreativnih agencija.

  • Što vam znači Povelja „30. april“? Jesti li očekivali tu nagradu?

Nagrade smo primali zbilja diljem svijeta, ali primiti nagradu doma, kod kuće, ima za nas posebnu težinu. Kada mjesto iz kojega dolazimo, u kojemu i za koje radimo prepoznaje naš trud, to je puno vrjedniji i  trajniji zalog za budućnost, pokazuje kako smo na pravom putu, da imamo mogućnost pozitivno utjecati na neke nove naraštaje. Iznimno nam je važno dokazati da kreativnost nije neki «usputni» hobi, kako se mnogi roditelji ponekad pribojavaju, već ozbiljan i konkretan posao koji može oblikovati današnjicu, budućnost i prosperitet područja iz kojega dolazimo, kao i nas samih. Samo treba biti ispravno vođena, korištena i valorizirana. Kreativnost je prisutna u svakoj sferi našega života, od svakodnevnice do znanosti i industrije, ekonomije… i puno nam može pomoći u razvoju.

  • Zašto ste odlučili raditi i pro bono, te kome ste vizualna rješenja napravili pro bono u Poreču?

Uh, teško ih je sve nabrojati, ali često pomažemo sportskim klubovima, poput primjerice NK Jadran ili RK Poreč; od kreiranja vizualnih identiteta, promotivnih materijala, majica i dresova za djecu… Aktivni smo i u školama. Nedavno smo radili za TUŠ Antona Štifanića vizualni identitet i materijale za projekt učeničke zadruge Brnistra; održali smo i predavanja i workshope o dizajnu i kreativnosti srednjoškolcima, koje često i uzimamo na praksu prije profesionalnog opredjeljenja. Recentnije smo razvijali i razradili koncept projekta, tiskovinu Istarski Planinarski put… Često, koliko god možemo, doniramo kroz sponzorstva svoje vrijeme, financije ili proizvode naših klijenata. Puno je tih projekata, voljeli bismo da ih je i više. I inače, kada radimo neke opsežnije lokalne projekte za školstvo, djecu i lokalnu zajednicu, uvijek gledamo pokriti osnovne troškove rada i produkcije, te i da i na taj način doprinosimo. Sada, kada smo u procesu izgradnje kreativnog centra, moramo paziti na sve resurse, jer će u konačnici i taj centar svojim programima, edukacijom i ponudom biti značajan za lokalnu zajednicu. Zato smo sada skroz posvećeni tom projektu.

  •  Dobitnici ste brojnih međunarodnih nagrada za rad. Koje ja vaša formula uspjeha?

Ne bismo rekli da smo otkrili formulu, ali baš u tome jest ljepota, u njezinu konstantnom traženju. Znamo samo da putem treba puno rada i truda, ali i ljubavi za to što radiš. I sadržajan, ispunjen život, koji je jedan od glavnih okidača kreativnosti.

  • Gdje nalazite svoju kreativnu radnu snagu, među kojima već ima i onih koji su nedavno u Rovinju osvojili vrijedne nagrade.

Svugdje i uvijek, od klasičnih konstantnih oglašavanja za potrebama konkretnih radnih mjesta, preko pregledavanja životopisa koje nam potencijalni suradnici samostalno šalju, pa do uočavanja potencijalnih talenata praćenjem kreativne scene. Nije jednostavno. Ponekad su nam zbilja potrebni već formirani kadrovi koje je prilično teško naći, ali vrlo često ulazimo i poslovne odnose s mlađima ili neiskusnijima, koji zatim prolaze kroz određeni proces edukacije. Dolaze nam kolege i djelatnici iz čitave Istre, od Buzeta do Pule. Sonda je kroz minule godine odgojila lijep broj dizajnera od kojih su se neki u međuvremenu i osamostalili. Veliko nam je zadovoljstvo znati da smo utjecali na razvoj čitave jedne djelatnosti na ovom našem poluotoku.

  • Zašto ste iz Poreča svoje sjedište preselili u Vižinadu?

Danas, u vrijeme snažne dostupnosti informacija sa svih strana, mišljenja smo da čovjek možda i previše gleda oko sebe, a premalo u sebe, a tamo se najčešće kriju najbolji odgovori. U malom mjestu u središtu Istre imamo sve uvjete za introspekciju i traženje inspiracije u malim, svakodnevnim stvarima, a dovoljno smo prisutni da pratimo što se svježega događa na globalnoj i nacionalnoj sceni. Česta putovanja, prezentacije i internetska komunikacija također su dio naše svakodnevnice. Tako da sretno kombiniramo blagodati malene sredine s činjenicom da se uz internet i dobru prometnu povezanost danas može raditi iz svakog kutka zemaljske kugle – za svaki kutak zemaljske kugle. Pored toga, u Vižinadi s profesionalnog stajališta vidimo veliki potencijal kojega će naši kreativni procesi raspiriti, dok se Poreč već i gospodarski i turistički i kulturno prilično dobro snalazi na nacionalnoj i globalnoj sceni, te se konstantno i rapidno razvija. Naravno, i vremenska i prometna razlika između Poreča i Vižinade je zanemariva. Za nas to područje ne predstavlja dvije, već jednu povezanu cjelinu i, bez obzira na adresu, stalo nam je doprinositi razvoju obje sredine, Istre općenito… Uglavnom nas svi u struci znaju kao “studio iz Istre”.

  • Koji su vam planovi u širenju posla?

Kreativni centar u Vižinadi u kojem ćemo svoje iskustvo rada na konkretnim projektima prenositi na zainteresirane pojedince, zajedno stvarati i poticati razvoj kreativnosti neovisno o dobi polaznika, te i praktično dokazati koliko kreativnost može utjecati na razvoj jedne zajednice. U međuvremenu, i dalje ćemo nastojati raditi zanimljive, kvalitetne i uspješne projekte. 

djevojka telefon mobitel

NA SUDU DOKAZALE PRIJEVARU: Kako su tri žene uspjele pobijediti telekome i ostvariti pravo na povrat novca

KAŠTELIR u problemima zbog nekontroliranog gomilanja otpada – video kamere postavit će čak na GROBLJE