in

Dom za starije deveti javni objekt u Poreču sa solarnom elektranom

Foto Dom za starije - Grad Poreč

Nakon što je na već osam objekata javne namjene – nekadašnjem odlagalištu Košambra, sportskim dvoranama Palestra i Veli Jože, područnoj školi u Novoj Vasi, školi u Žbandaju, zgradi vrtića u Dračevcu, te dječjih vrtića Varvari i Baderna Grad Poreč postavio solarne elektrane, na objektu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč započela je ugradnja fotonaponske elektrane za potrebe Doma, te se očekuje da će radovi biti dovršeni kroz mjesec dana.

Foto Grad Poreč
Foto Dom za starije – Grad Poreč

Radi se o fotonaponskoj elektrani nazivne snage 58,995 kW koja će svojim radom energiju sunca pretvarati u prijeko potrebnu električnu energiju. Na taj se način energijom proizvedenom iz  obnovljivih izvora energije planira zadovoljiti nešto više od 25% prosječnih godišnjih potreba Doma za električnom energijom, dok očekivano godišnje smanjenje emisija CO2 iznosi gotovo 10 tCO2/god.

Podsjetimo, uspješnom prijavom projekta pod nazivom “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” Grad Poreč osigurao je bespovratna sredstva za postavljanje fotonaponske elektrane na zgradu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč.

Preostalih osam elektrana, ukupne nazivne snage 100 kW, u proteklih osam godina rada, proizvelo je gotovo od 1.200.000 kWh zelene električne energije, čime su emisije CO2 u naš okoliš smanjene za oko 325 tCO2.

-Ugradnjom fotonaponskih elektrana na objekte javne namjene, osim što smanjujemo emisije CO2, direktno utječemo na dugoročno smanjenje troškova po pitanju utroška energije, te odgovorno i namjensko trošenje proračunskih sredstava. Proizvodnjom električne energije na ovaj način lokalno ne generiramo ugljični dioksid, te radimo na kreiranju zajednice za što kvalitetniji život naših građana. I tim putem planiramo nastaviti dalje, poručuju iz Grada Poreča. 

O projektu „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“

Aktivnost postavljanja fotonaponske elektrane na objektu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč provodi se u sklopu projekta „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“. Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Trajanje projekta je 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna €, dok budžet Grada Poreča-Parenzo u sklopu projekta iznosi 82.674,80 €, uz stopu sufinanciranja od 85%, objavio je Grad Poreč.

Foto Gradska knjižnica Poreč

Anđa Marić dolazi u Poreč predstaviti svoju knjigu o borbi protiv multiple skleroze

Bez vode 7. i 8. studenog Perci i naselja u Višnjanu