in

DONACIJE za obitelj Radin iz Zoričića kod Višnjana – U pomoć uskočili i policajci koji su bili na požarištu njihovog uništenog imanja

Gracijano i Mirjana Radin iz Zoričića kod Višnjana ostali su prije mjesec dana u požaru bez svega za što su se borili godinama. Sav alat i mašinerija koju su imali nestali su u dimu. Izgorjelo je sve što se našlo u spremištu zbog jednog neispravnog ventilatora na frižideru. Na inicijativu njihovog prijatelja Silvana Bartolića iz Fuškulina pokrenuta je akcija pomoći u organizaciji udruge Istra pomaže, koja je za akciju u međuvremenu dobila sva potrebna odobrenja i otvorila poseban žiro račun za prikupljanje novčanih sredstava za obitelj Radin.

-Alati, strojevi, košnice, pčelarski pribor. Kako to u većini slučajeva biva ništa nije bilo osigurano, ali da tragedija bude veća samo nekoliko mjeseci ranije pregovarali su s osiguravateljem i dogovarali policu. U našim očima to nije razlog da se nekome ne bi pomoglo jer P.T.O KLEMENTINA prehranjuje jednu cijelu obitelj. Dok Gracijano i Mirjana ulažu sve napore da svojim radom prehrane obitelj unatoč teškim vremenima, dvoje djece se školuje. Kćerka je u učeničkom domu u Puli gdje je završila prvi razred srednje škole, a sin je završio sedmi razred. U tom požaru stradale su i njihovi novi bicikli. I sve ovo bi najvjerojatnije prošlo ispod radara da obitelj Radin nema prijatelja koji je stao uz njih i pokrenuo cijelu priču. Zahvaljujući Silvanu stvari su se počele rješavati i prije nego smo dobili službeno odobrenje, pojašnjavaju iz udruge Istra pomaže.

Izdvojili su donaciju dvojice policajaca Policijske postaje Poreč – Zvonimira Mijačevića i Danijela Gavrića koji su bili na licu mjesta i osiguravali požarište. Odlučili su pomoći koliko je to bilo u njihovoj moći i Gracijanu poklonili trimer.

Prvi korak u pokretanju akcije bio je pregled objekta od strane statičara. Edo Vretenar to je odradio ekspresno i volonterski. Dao im je korisne savijete kako krenuti u obnovu i ono što je najvažnije – prema njegovom mišljenju – betonska deka ne mora se mijenjati. Nakon statičara na teren izlazi građevinar Lisjen Pucar koji je sastavio ponudu i dao udruzi nove smjernice u akciji.

-Električarski dio zahvaljujući Silvanu u cijelosti će biti doniran od strane dvije pravne osobe kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo. Poduzeće Instal d.o.o. donirat će rad na električnim instalacijama, a poduzeće Žiković d.o.o. kompletan materijal potreban za izradu električne instalacije.

Kako bi obnovili prostor koji je stradao za vrijeme požara potrebno je uložiti mnogo truda, ali i sredstava koja ćemo pokušati namaknuti kroz ovu humanitarnu akciju. Svi koji budu htjeli sudjelovati u radnim akcijama koje ćemo organizirati mogu se javiti direktno na mail udruge info@istrapomaze.com i bit će povratno kontaktirani radi dodatnih informacija, navodi predsjednik udruge Damir Bubić.

Poručuje onima koji žele pomoći da ako nisu u mogućnosti sudjelovati u akcijama ili donirati sredstva možda imaju nešto od materijala koji će im trebati u obnovi: knauf ploče cca 45 kvadrata, aluminijski profili za knauf, mineralna mrežica, fugenfuller, staklena mrežica fasadna, ljepilo za keramiku, glet masa, boja za zidove, cement.

To je najosnovnije i što će sigurno trebati. Kao udruga maksimalno će se vlastitim sredstvima i radnom snagom angažirati na ovom projektu kako u prikupljanju tako i u odrađivanju pojedinih poslova, ali da bi to odradili bit će nam potrebna pomoć dobrih ljudi,

IBAN posebno namijenjen za ovu akciju je HR3423600001300167097

S obzirom da je račun otvoren isključivo za ovu akciju nikakva posebna napomena nije potrebna, poručuju iz ove dobrotvorne udruge.

POREČ: Čak pet prvodavatelja krvi

maske maskice korona covid

Istra – Ponovno novi slučaj zaraze, raste broj osoba u samoizolaciji