in

DOSTA ČEKANJA U REDU: Covid potvrde izdaju i akreditirane ustanove za testiranje – Evo tko izdaje u Istarskoj županiji

ZJZIŽ - Foto Tanja Kocijančić

Osim na lokacijama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), izdavanje digitalnih Covid potvrda od 2. srpnja omogućeno je i svim ustanovama koje rade Covid testiranje. Naime, sve ustanove koje su prošle akreditaciju od HZZO-a da koriste validne testove za Covid testiranje dobile su pristup na upis testiranja i izdavanje Covid potvrde bez naknade, priopćio je u utorak HZZO

Dosad su se Covid potvrde mogle dobiti samo na dva načina – u poslovnicama HZZO-a ili preko platforme e-Građani, s tim da se digitalna verzija može pohraniti na mobilnom uređaju.

Sudeći po jučerašnjim redovima pred poslovnicama HZZO-a, u Hrvatskoj mnoštvo građana preferira Covid potvrde u papirnatom obliku. Obje verzije imaju QR kod koji sadržava osnovne informacije i digitalni potpis kako bi se osiguralo da je potvrda vjerodostojna.

U nastavku je popis akreditiranih zdravstvenih ustanova i laboratorija koji obavljaju Covid testiranja na teritoriju Hrvatske. Popis ustanova ažurira se na dnevnoj bazi.

U ovom trenutku, Covid potvrde ne izdaju svi navedeni na popisu, a to se može provjeriti prilikom naručivanja na testiranje.

Podsjetimo, Covid potvrdu o testiranju može dobiti osoba s negativnim nalazom PCR testa ili brzog antigenskog testa, s tim da nalaz brzog testa ne smije biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa, a potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka. Negativan nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata od trenutka uzimanja brisa, a potvrda se izdaje na razdoblje od 72 sata od uzimanja uzorka.

Svi oni čiji su podaci o cijepljenju, negativnom testu ili preboljenju Covida-19 upisani u centralne baze podatka Ministarstva zdravstva mogu dobiti Covid potvrde u poslovnicama HZZO-a ili putem platforme e-Građani, uz odgovarajuće vjerodajnice za pristup sustavu.

Popis je na sljedećem linku za Istru uz napomenu – na njemu je i porečki Dom za starije i nemoćne koji potvrde izdaje samo za svoje korisnike, ne i za ostale građane.

POREČ: Tomislav Milohanić gost u Domu za starije i nemoćne u sklopu projekta “Sretne priče”

korona covid ilustracija

Nastavlja se dobar trend u Istri, i dalje ima pacijenata na covid-odjelu