in

DRAČEVAC najpogođeniji – Voda se još nije povukla, u nekoliko kuća jako velike štete

Porečki vatrogasci jučer su cijeli dan bili na intervenciji po cijeloj Poreštini, a jedan od najgorih punktova, uz St. Vergotini, Varvare i St. Vodopija, je mjesto Dračevac. Ondje je nekoliko obiteljskih kuća pretrpjelo jako velike štete, a najgore su prošle tri kuće, na kraju sela prema Radmanima. Na tom dijelu stvorilo se zbog obilnih padalina od nedjelje navečer do srijede jezero površine čak deset hektara!

Zapovjednik porečke Javne vatrogasne postrojbe Denis Matošević rekao nam je da su jučer ispumpavali vodu svojom opremom tijekom cijelog dana a danas će u Dračevac stići velike pumpe koje su posudili od Vodoprivrede iz Buzeta.

-Ugrožene su 4 kuće i dalje. Velim pumpama ćemo ispumpavati da ne nastane još veća šteta na kućama. Nadamo se da neće padati još kiše, rekao nam je Matošević.

-Danas je situacije nešto bolja. Vatrogasci su bili jučer cijeli dan. Cijelu noć smo ispumpavali vodu pumpama koje su nam posudili vatrogasci. No, štete su velike. Stan u prizemlju kuće u većem je dijelu uništen – trebat će kupiti novi namještaj, kuhinju, kućanske aparate, uništen je i dio dnevnog boravka, veći dio garderobe, priča nam Sven Ryšlavy čije fotografije objavljujemo.

U kući na prizemlju žive djed i baka, a njih četvero živi na katu. Slična situacija je još i u dvije obiteljske kuće u susjedstvu, također na kraju sela uz cestu prema Radmanima koja je u srijedu i dalje bila zatvorena za promet.

Obilne padaline pogodile su početkom ovog tjedna veći dio Istre – Poreštinu, Bujštinu, Pazinštinu i Rovinjštinu, a neke su ceste po Istri zbog poplave zatvorene i danas. Porečkim vatrogascima na terenu su tijekom srijede pomagali pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, HEP-a, komunalnih poduzeća Odvodnja i Usluga, policije, komunalni i prometni redari, te građevinari kako bi se prometnice što prije vratile u prvobitno stanje, odnosno kako bi se pomoglo u ispumpavanju vode iz pumpnih stanica i nekih privatnih objekata.

-Danas nam ostaju manje intervencije – još desetak podruma treba ispumpati. Od nedjelje u noći do danas imali smo ukupno 90 intervencija, rekao nam je Denis Matošević.

Porečke naljepnice „stickeri“ na Viberu

covid korona ilustracija

Stožer: U Hrvatskoj 4.620 novih slučajeva, umrle 53 osobe