in

ĐULIJANO PETROVIĆ, načelnik Općine Kaštelir-Labinci: Uređuju se sala na Domu i park za pse, a ima i novosti za udruge

Foto Tanja Kocijančić

Uskoro će novouređeni prostor za dnevnu skrb o 12 mališana jasličke dobi otvoriti svoja vrata u Kašteliru, a kroz nekoliko dana kreće i opremanje sale na Domu. To je samo dio projekata koji su najavljeni još prošle godine i produljit će listu onih koji su već uspješno realizirani i koji su znatno podigli kvalitetu života stanovnika Općine Kaštelir-Labinci.

Tim povodom razgovarali smo s načelnikom Đulijanom Petrovićem, kojeg smo pitali za početak detalje o uređenju sale na Domu koja je često središte zbivanja stanovnika.

-Opremanje koje kreće podrazumijeva 150 stolica te komunikacijsku opremu (razglas, video projektor i platno). Sve će biti financirano sredstvima LAG-a unutar mjere “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, za što je odobreno 29.924,75 eura.

Uz već spomenuto skorašnje otvorenje novouređenog jasličkog odjela u bivšoj kući Djeda Mraza, odmah iznad postojeće jasličke grupe DV-a Radost, intenzivno se nastavlja i s infrastrukturnim projektima. Za otprilike deset dana krenut će asfaltiranje ceste u naseljima Krančići i Labinci, a trasa koju će radovi obuhvatiti bit će duga 1,5 kilometar. Ujedno, Općina Kaštelir-Labinci priprema natječajnu dokumentaciju za dva projekta. Kroz jedan će se modernizirati javna rasvjeta kako bi se u tom segmentu ostvarila ušteda, s obzirom da je održivost integralni dio priče koja se brižno gradi u Kašteliru i Labincima kao zajednici i prepoznatljivoj turističkoj destinaciji.

butiga kaštelir đulijano petrović
Foto Tanja Kocijančić – Butiga se nalazi na Placu, preko puta crkve

Drugi projekt podrazumijeva nastavak uređenja prostora koji imaju javnu svrhu, odnosno, koji će biti na raspolaganju cijeloj zajednici. Konkretno, riječ je o prostoru za udruge, pojasnio je načelnik.

Dodajmo svemu da za tekuću godinu postoje i drugi planovi, dodaje on, pa će tako za mještane i posjetitelje dodatno poboljšavati prometnu infrastrukturu.

U planu je, naime, asfaltiranje ceste između mjesta Barede i Labinci duljine jedan kilometar u ukupnoj vrijednosti od 420 tisuća eura.

Naglasimo i da radimo na projektu parka za rekreaciju kućnih ljubimaca, za što su izdvojili pet tisuća eura.

-Želimo svakako biti prepoznati i kao “dog friendly” destinacija, pa je ovdje riječ o activity parku gdje će svi vlasnici moći dovesti svoje pse na igranje i rekreaciju u sigurnom i ograđenom okruženju, ciljano prilagođenom baš njima. Naša turistička priča dobit će još jedno lijepo poglavlje kroz revitalizaciju mlina za turističke svrhe, u zgradi pokraj Turističke zajednice. U tom smislu iznimnu je prepoznatljivost stekla naša jedinstvena Butiga, prodavaonica s ponudom nadaleko poznatih domaćih delicije s kaštelirskog područja. Zahvaljujući Butigi te smo domaće proizvode učinili ljudima dostupnima cijelu godinu, pa svi rado navraćaju u preuređenu zgradu bivše autobusne čekaonice. Butiga svojom ponudom oduševljava a nastala je kroz suradnju Općine Kaštelir-Labinci, Turističke zajednice Kaštelir-Labinci i Poljoprivredne udruge Vitis, naveo je načelnik Petrović.

kaštelir susret zborova zajednica talijana
Sala na Domu glavno mjesto svih događanja – uskoro kreće preuređenje

Butiga podržava lokalne OPG-ove i druge proizvođače, a s obzirom da je ova općina i u Mreži najboljih turističkih sela svijeta prema UNWTO-u, iznimno je važno naglasiti da je Butiga produkt razvoja održivog turizma kakvoj teže.

Ova prodavaonica ujedno je odličan primjer kako je Općina nastavila s pozitivnom praksom stavljanja vlastitih nekretnina u funkciju zajednice. 

-Tijekom prošle godine završili smo kružni tok u Labincima, a riječ je o projektu u kojem je Općina sudjelovala sa 66 tisuća eura, plus što smo nabavili i javnu rasvjetu. Također, uspješno smo završili radove na Društvenom domu u naselju Rogovići, što će mnogo značiti tamošnjim stanovnicima. U tu smo srhu izdvojili 31 tisuću eura s PDV-om te dodatnih 13 tisuća eura za pripremne radove. U skladu sa stvarnim životnim potrebama uvidjeli smo da je potrebno krenuti i u projekt proširenja groblja u Kašteliru, što smo također realizirali.

Novi dio groblja u Kašteliru - Foto Tanja Kocijančić
Novoizgrađeni dio groblja u Kašteliru – Foto Tanja Kocijančić

Groblje je prošireno za 57 novih mjesta, a riječ je o investiciji vrijednoj 45 tisuća eura, rekao je općinski načelnik i zaključio:

„Nastojanja da našim mještanima i svim posjetiteljima osiguramo sigurno, moderno i ugodno okruženje ne gube snagu. Stoga idemo dalje punom parom, realizirajući sve zacrtane projekte.“

Novi prostor za jaslice u Kašteliru - Foto Tanja Kocijančić
Novi prostor za jaslice u Kašteliru uskoro će primiti 12 mališana – Foto Tanja Kocijančić

Foto Studio Sonda

Želite li se okušati u dizajniranju? Sonda iz Vižinade poziva da s njima kreirate novo ruho legendarne Radenske

Foto Crveni križ

U Poreču u petak akcija darivanja krvi