in

Evo kad kreće isplata nacionalne naknade za starije i tko ima pravo na nju

Ilustracija Pixabay

U petak 16. travnja počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za ožujak korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, izvijestio je u četvrtak Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Dodaju kako će nacionalnu naknadu za starije osobe dobiti 4.592 korisnika  (65.24 posto žena i 34.76 posto muškaraca), za što je osigurano 3.587.466 kuna iz državnog proračuna.

Foto HDZ Facebook

Do 31. ožujka HZMO je zaprimio 8.659 zahtjeva, od čega je još u obradi 1011, koje nije bilo moguće riješiti zbog nedostajućih podataka i nepotpunih zahtjeva (IBAN, odjava s osiguranja i slično), piše Index.

Ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, poput duljine prebivališta u Hrvatskoj, godina života, iznosu prihoda po članu kućanstva i sl.

Najviše korisnika dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

Tko se može dobiti nacionalnu naknadu?

HZMO navodi kako pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, piše Index.

Uz to, uvjeti su da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 800 kuna te da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi.

Također, da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi, kao i da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. 

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na naknadu pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu, objavio je HZMO.

Izvrsno napreduje gradnja sustava navodnjavanja ČERVAR PORAT – BAŠARINKA – Prvih milijun kubika vode do kraja godine u akumulacijskom jezeru

Bez vode 16. travnja dio Tara