in

FOTOGALERIJA „HODITI I ZDRAVI BITI“ – Danas hodalo skoro 700 Porečana svih dobi

Foto Zdravi grad/Ilustracija

Gotovo 700 hodača odazvalo se jutros u Poreču na 6. javnozdravstvenoj manifestaciji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije naziva Hoditi i zdravi biti. Već oko 10 sati na livadi kod suda stvorila se velik broj Porečana i njihovih prijatelja koji su se došli prijaviti i dobiti majice koje svake godine osigurava Zdravi grad, kako bi ih se prepoznalo dok hodaju.

Manifestacija je to kojom se ističe značaj kretanja za zdravlje i zagovara osobna odgovornost svake osobe za vlastito zdravlje kroz zdrave životne izbore i navike.

U Poreču organizaciju ove aktivnosti vodi Zdravi grad uz podršku Grada Poreča te u suradnji s partnerskim organizacijama – porečkim vrtićima i osnovnim školama, Domom za starije i nemoćne Poreč, Klubom umirovljenika Galija i njihovom sekcijom dijabetičara, Društvom invalida Poreč, Crvenim križem Poreč te porečkim kineziolozima. Sve su se udruge i ove godine odazvale s velikim brojem svojim članova, a bilo je tu svih uzrasta – od malih beba do onih najstarijih koji su došli uživati u prekrasnom sunčanom danu, kao stvorenom za ovu rekreaciju.

Ravnateljica Zdravog grada Nataša Basanić Čuš izrazila je zadovoljstvo velikim odazivom svojih sugrađana.

Najprije su se svi zajedno kod suda razgibali, zatim pješačili do livade u Plavoj laguni, gdje su ponovno svi zajedno vježbali, a zatim nastavili do Zelene lagune, gdje je sve dočekala marenda – fažol i piće.

-Jača rekreativna grupa je od Ski lifta nastavila do hotela Parentium i natrag na zajedničko druženje, a ono što je zanimljivo da je većina prohodala tu trasu od skoro deset kilometara. Naime, tek je nekolicina sa Ski lifta vraćena u grad kombijima Društva invalida i Crvenog križa, dok su svi ostali nakon ručka nazad krenuli pješice, pa čak i osobe s invaliditetom.

Hodanje za zdravlje se u organizaciji ZZJZ IŽ obilježava u zainteresiranim istarskim gradovima povodom Svjetskog dana zdravlja, koji se obilježava sutra, 7. travnja. Ove godine hodalo se istovremeno u sedam istarskih gradova koji su preuzeli organizaciju ove manifestacije u vlastitom okruženju. U Poreču je tim povodom organizirano u utorak hodanje za mališane iz vrtića, a jučer za učenike osnovnih škola i njihove učitelje.

Dodajmo i to da je jutros na startu hodačima koji su to htjeli izmjeren krvni u tlak uz pomoć susretljivih medicinskih sestara Doma za starije i nemoćne te šećer u krvi uz volonterke sekcije dijabetičara Kluba Galija. Hodalo se pod vodstvom kineziologa, Vedrana Vrusa i Zorana Jendrašića koji su vodili tjelovježbu na startu i cilju.

U Rovinju pronađeno beživotno tijelo žene – više informacija nakon očevida

Sutra se vozi 15. Nagrada Tar-Vabriga – PRVENSTVO HRVATSKE U KRONOMETAR VOŽNJAMA