in

FOTOGALERIJA: Počeo porečki 47. susret zborova NAŠ KANAT JE LIP – večeras, 2. lipnja, slijedi nastavak programa

Zajedničkim pjevanjem zborova ispred crkve na porečkom Trgu slobode počeo je u petak navečer susret zborova Naš kanat je lip, koji ove godine, u svom 47. izdanju, okuplja 17 hrvatskih i slovenskih zborova u dvije večeri. Orila se trgom zavičajna himna „Krasna zemljo, Istro mila“, nakon čega je uslijedila zajednička šetnja starim gradom do Istarske sabornice gdje je održano svečano otvorenje i koncert.

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Lorisa Peršurića, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Snježane Radetić i predsjednice organizacijskog odbora i dirigentice porečkog zbora Joakim Rakovac, Đeni Dekleva-Radaković, krenulo se s programom u kojem su svi zborovi, klape i vokalne skupine izveli po dvije ili tri skladbe.

Prve su večeri nastupili mješoviti zbor GD Sokol iz Buzeta, klapa Brnistra iz Pule, vokalna etnoskupina Nigrignanum iz Kaštelira, mješoviti zbor ŽKUD Renato Pernić iz Roča, KUD Učka iz Matulja, muški zbor Delfin iz Izole, mješoviti zbor Zajednice Talijana Brtonigla i domaćin – Joakim Rakovac. Nakon dodjele priznanja zborovima i dirigentima, ponovno su svi zajedno pjevali „Krasnu zemlju“.

Večeras, 2. lipnja, ponovno će se pjevati “Krasna zemlja” na Trgu slobode, a zatim se program seli u Istarsku sabornicu gdje će pjevati mješoviti zbor KUD Matko Brajša Rašan iz Pule, mješoviti zbor Lavanda iz Novigrada, zbor Vrelo iz Fužina, potom onaj iz umaške Zajednice Talijana Fulvio Tomizza, pa Mendule iz Vrsara, mješoviti zbor Trsat i ženski vokalni sastav Hrvatske čitaonice Trsat iz Rijeke, potom Korona iz Umaga, zbor HGD Zvijezda Danica iz Kraljevice i komorni zbor Rubino iz Rovinja.

-Susret Naš kanat je lip ima istaknutu važnost u istarskoj i hrvatskoj glazbi. Tijekom pet desetljeća rad svih generacija ugrađen je u uspjeh ovog susreta koji je u zborskoj glazbi Istre i Hrvatske odigrao važnu ulogu. Budući da je ISTARSKA LJETSTVICA pod zaštitom UNESCO-a, mi smo je dužni čuvati, gajiti i dalje promovirati, riječi su skladateljice Dekleva-Radaković.

Foto Facebook

NOVIGRAD: Rok prijave za najljepšu okućnicu produžen zbog kiše

HELLOISTRIA: Walk and Taste Barban – Gurmansko pješačenje po Barbanštini