in

FOTOGALERIJA: Velik uspjeh SLATKE ISTRE u Vižinadi – kolače spravile vrijedne ruke 123 domaćica iz cijele Istre!

Najbolje domaćice/Foto Dejan Hren

Na izložbi tradicionalnih kolača, na 23. po redu manifestaciji Slatka Istra u Vižinadi, stručni žiri je odlučio da su najfinije fritule nastale u kuhinji Leticije Šestan iz Berama, Dušanka Kleva iz Brda svima je pokazala kako se rade najbolje kroštule, a Vanda Paladin iz Višnjana, po odluci žirija, vodeća je majstorica u spravljanju pince. Također, najbolja povetica zamirisala je u kuhinji Ane Radešić iz Krasice, kako se radi pravi pandešpanj pokazala je Zdenka Jakus iz Žminja, Nevija Gardoš iz Krasice prva je majstorica bucolaja, Irena Bernobić-Šimonović iz Vižinade najbolja je u spravljanju paština, a najslađe cukerančiće rade ruke Vere Mešinović iz Pazina.

Najbolje majstorice iz cijele Istre tako su s ponosom primile svoja priznanja koja su, osim za kvalitetu kolača, zapravo i priznanja za očuvanje tradicije i običaja koji se godinama njeguju u domaćinstvima Istarskog poluotoka.

Budući da su svi kolači bili mirisni, slasni i napravljeni po pravoj starinskoj recepturi, nije bilo nimalo lako izdvojiti najbolje koje su vrijednim rukama spravile 123 domaćice iz cijele Istre. Žiri u sastavu Sandra Živolić, prof. kuharstva i slastičarstva u SŠ Eugen Kumičić Rovinj, Franjo Milotić, prof. kuharstva u SŠ Eugen Kumičić Rovinj, Davor Šišović, novinar Glasa Istre, Klaudija Pilato iz pekare Concettino te Davor Ban, prof. TUŠ-a Antona Štifanića Poreč i voditelj projekta Slatka zemljo, Istro mila, kušali su brojne fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice, kolače koji simboliziraju ovdašnju povijest i nekadašnji život radišnih obitelji.

Vižinada je sinoć bila prepuna ljudi koji su uživali u ovoj nadaleko poznatoj manifestaciji posvećenoj istarskoj tradiciji, a u bogatom programu svatko je za sebe našao ponešto.

Program je započeo radionicom za djecu Ex tempore – Slatka Istra. U Kući Maraston okupilo se mnogo djece, kao nikad do sada – čak 27, a vodile su ih Dragana Arman i Maja Šimonović Cvitko, inače odgajateljica u vrtiću i učiteljica u Područnoj školi Vižinada. Stručni žiri u sastavu povjesničar umjetnosti Marino Baldini i umjetnik Ante Potočnjak ocijenio je njihove radove. Pa je tako Arijan Blažević od 4 godine dobio prvu nagradu, Sofija Gudelj od 6,5 godina dobila je drugu, a osmogodišnja Erin Arman treću nagradu. Mališani su bili iz Vižinade i brojnih okolnih općina u dobi od 4 do 13 godina, pa čak i curica iz Belgije. Djeca su od tijesta modelirala kolače. Prije toga, da bi dobili inspiraciju, bili su u dvorani pogledati sve izložene slastice pristigle na Slatku Istru, a zatim su ih zatvorenih očiju i kušali. Bila je to još jedna aktivnost Vižinade ka tituli „Općina prijatelj djeteta“.

Izložba dječjih radova – Foto Tanja Kocijančić

Oni malo veći na svoje su došli na kulinarskoj radionici gdje su saznali sve slastičarske tajne izrade bucolaja. Radionicu je vodila majstorica Flavia Vigini Belle’ iz Kaštela kod Buja.

Lovačka udruga „Fazan“ Kaštelir-Vižinada organizirala je popodne gađanje glinenih golubova, a odigrana je i nogometna utakmica. Sve o nematerijalnoj kulturi Istre moglo se saznati na stručnom predavanju koje je u kući Maraston održala Ivona Orlić.

Uz ova brojna događanja posvećena očuvanju tradicije, svi su guštali u degustaciji fantastičnih vina lokalnih vinara s područja Vižinade, ali i u maslinovim uljima i ostalim domaćim proizvodima. Raspoloženje je bilo odlično, a ulice Vižinade rasplesale su se najprije uz Limenu glazbu Zajednice Talijana Vižinada s gostima puhačkog orkestra glazbenog društva Špinčići iz Kastva, a kasnije, navečer, uz svima poznatu i popularnu Klapu Iskon i Taru&T band, bivšu pjevačicu grupe Karma.

A za dodanu vrijednost ovog događanja tu je, kao i prethodnih godina, bila humanitarna nota. Prodajom izloženih kolača sakupljeno je 6.300 kuna te sav novac ide za kupnju radnih bilježnica učenicima Područne škole Vižinada.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Fešta se nastavlja u Vižinadi i danas, 15. kolovoza, proslavom tradicionalne pučke fešte Svete Marije Vele, uz popularnu Danijelu Martinović i Farabuti band.

Little Whisper - Diana i Patrik

Vela Gospa u Kašteliru u znaku romantike – Nastupaju Diana i Patrik, alias Little Whisper

VRSAR: Klapska večer na rivi 16. kolovoza