in

FUNTANA: Dan općine i sv. Bernarda obilježeni u duhu korone – uz podsjetnik na sveopću štednju, realizirane i odgođene investicije

Foto Tanja Kocijančić

Prvi put je Dan općine Funtana i iseljenih Funtanjana, te mjesnog zaštitnika sv. Barnarda obilježen na vrlo skroman i neobičan način. Jučer, 19. kolovoza, održana je svečana sjednica Vijeća u staroj školi, u skladu s mjerama HZZJ-a, bez proslave, događanja ni bilo kakvog okupljanja građana, što se u ovo doba kolovoza uvijek događalo uz bogatu višednevnu proslavu u organizaciji općine i njene turističke zajednice.

Sjednicu su obilježili govori predsjednika Vijeća Marina Tonkovića i načelnika Mladena Grgete, koji su podsjetili na sve poduzete mjere štednje, budući da je korona-kriza značajno utjecala na financije općine, potom na realizirane investicije ali i one koje su zbog trenutne situacije morale biti odgođene za bolja vremena. Također, podsjetili su da je ovo bila posljednja svečana sjednica u ovom mandatu, jer su dogodine na proljeće lokalni izbori.

-U ovim izazovnim vremenima slavimo dan naše općine i dan iseljenih Funtanjana na prilagođen način, uvjetovan epidemiološkim uvjetima. Ovu svečanu sjednicu nažalost slavimo bez prisustva naših mještana, gostiju i uzvanika te bez iseljenih Funtanjana koji nam se u ovo vrijeme obično pridružuju u proslavi. Održavanje sjednica općinskog Vijeća u uvjetima epidemije bilo je prilagođeno te su neke održane putem elektroničke pošte ili u uvjetima socijalne distance. Želim se zahvaliti svim članovima vijeća, načelniku i općinskoj upravi na podršci u radu Vijeća i u ovakvim uvjetima. Nakon za naše mjesto uspješne 2019. godine planirali smo vrlo ambiciozno u 2020. nastavak ulaganja u poboljšanje standarda naših mještana koji se financiraju iz općinskog proračuna, pogotovo za one najpotrebitije, naše najmlađe, učenike i studente koje pratimo ozbiljnim stipendijama, umirovljenike, osobe u socijalnim teškoćama i sve one kojima Općina može pomoći, naglasio je Tonković u svom govoru.

Bili su u planu značajni infrastrukturni i društveni projekti, dodao je i podsjetio da je ipak realizirana značajna investicija – nova prometnica od tržnice kroz Coke do kampa Puntica, dok se od ostalih odustalo.

-Nažalost, kao mjera štednje smanjena su i sredstva za plaće i naknade zaposlenih u općinskoj upravi i drugim ustanovama koje se financiraju iz proračuna. Naime, učinili smo to s vjerom da će i ta mjera pridonijeti stabilnosti općinskih financija, te se zahvaljujem na razumijevanju svima koji su tom mjerom pogođeni, naglasio je predsjednik Vijeća.

Podsjetio je da ih je ove zime napustio počasni mještanin i prijatelj Fredi Kramer.

-Uz tužno sjećanje želimo mu se još jednom zahvaliti na njegov doprinos u svekolikom razvoju našeg mjesta, naglasio je Tonković.

U svom je govoru načelnik također izdvojio mjere štednje, poput smanjenja plaća svima u općinskoj upravi, turističkoj zajednici i komunalnom poduzeću Puntica. Odmah na početku korona-krize reagirali su odmah i tako što su odlučili da će vijećnici raditi za jednu kunu po sjednicu, dok je zamjenici načelnika naknada za rad potpuno ukinuta.

Grgeta je podsjetio na brojne projekte koje su planirali i koje su odgodili, kao što su hortikulturni projekti uređenja mjesta, novo dječje igralište u Lahima, interpretacijska staza na šetnici, te, među ostalim, rekonstrukcija stare škole za koju je rekao da će nakon sezone pokušati iznaći rješenje na koji način taj projekt financirati.

-Poduzetnicima se izašlo ususret s raznim mjerama i olakšicama, a nova cesta u Cokima temeljito je uređena s oborinskom odvodnjom, javnom rasvjetom, novim parkiralištem i vodovodnim ogrankom, nagasio je Grgeta i izrazio zadovoljstvo će je turistička sezona, unatoč koroni, ipak dobra.

Tomu se proljetos nisu nadali, a ako se ovako nastavi, do kraja godine moglo bi se realizirati čak 50 posto od lanjskog ostvarenja, što bi bio odličan rezultat s obzirom na situaciju, zaključio je Grgeta.

Novi udar: Britanski mediji pišu da će Hrvatska danas završiti na crvenoj listi Ujedinjenog Kraljevstva

DANAS ČAK 27 ZARAŽENIH U ISTRI – Većina vezana za Pulu i Vrsar