in

FUNTANA ima velike planove – Dovršit će „staru“ školu i pripremiti sve za obnovu glavne ceste prema Poreču

Mladen Grgeta - Stara škola jedna od većih investicija - Foto Općina Funtana

Za gradnju nerazvrstanih cesta u proračunu Općina Funtana osigurala čak 1.432.160 eura ili po starom – skoro 10,8 milijuna kuna.

Proračun Općine Funtane prvi je put usvojen u novoj valuti, te iznosi 4.509.100 eura. Planiran je realno, uravnotežen je i stabilan što će, ističe načelnik Mladen Grgeta, zasigurno doprinijeti realizaciji brojnih planiranih projekata koji će biti od utjecaja na svakodnevni život mještana Funtane.

Stara škola postala nova - Funtana
Stara škola postala nova – Funtana

-Među ostalim planirana su sredstva za održavanje komunalne infrastrukture, gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture, zaštitu socijalno osjetljivih skupina mještana, te podizanje standarda odgoja i obrazovanja naših najmlađih kroz dodjelu učeničkih i studentskih stipendija, sufinanciranje školskih udžbenika, prijevoza učenika itd. Općina će i dalje odgovorno i savjesno ispunjavati svoje obveze, te raspoloživim sredstvima učiniti iskorak u uređenju, komunalnoj opremljenosti i društvenom i socijalnom standardu, održavajući istovremeno visoku razinu društvene i socijalne osjetljivosti, naglasio je načelnik Grgeta.

Načelnik je izdvojio najvažnije projekte u ovoj godini. Prvi je obnova stare škola, što je u prvoj fazi zgotovljeno i općinska se uprava uselila u njene prostorije.

U staru, odnosno sada već novu školu ove će se godine uložiti još 199.550 eura. Izvođenjem radova koji su dovršeni u listopadu 2022. godine. Uređen je prvi kat zgrade na kojem se nalaze novi radni prostori za općinsku upravu, te prizemlje u kojoj su prostori društven namjene (prostorija za rekreativne djelatnosti, ured i sanitarni čvorovi), te okoliš. Tijekom 2023. godine planira se dovršetak ove velike investicije teške više od pet milijuna kuna, odnosno uređenje prostorija za okupljanje mladih, sale za sastanke i općinskog arhiva, navodi Grgeta.

Među glavnim projektima je uređenje interpretacijske staze uz šetnicu Funtana – Bijela Uvala u vrijednosti od 192.500 eura, za što je gotovo polovica novca dobivena bespovratno na natječaju LAG-a (LAGUR) Istarski švoj. U sklopu toga uredit će se izložbeni prostor na otvorenom s digitalnim prikazom ribarske tradicije na edukativan, interaktivan, inovativan i zabavan način. Zatim, za prostorno uređenje osigurano je 27.980 eura. To obuhvaća izradu izmjena i dopuna PPUO Funtana, UPU naselja Funtana, UPU Zelena Laguna i UPU poslovne zone Funtana.

Vijeće Funtane - Foto Tanja Kocijančić
Vijeće Funtane – Foto Tanja Kocijančić – Ilustracija

Spomenimo i održavanje javnih površina na kojima nije dopušten promet motornim vozilima u vrijednosti od 20.000 eura. Planira se uređenje trga na tržnici, odnosno hortikulturno uređenje, postavljanje drvenih kluba i sadnja cvijeća. Na groblju će se obaviti radovi u vrijednosti od 73.150 eura, u što je uključeno redovito održavanje i drugo.

Foto Tanja Kocijančić vijeće vijećnici funtana
Foto Tanja Kocijančić

NAJVIŠE OVE GODINE ZA PROMETNICE – MEĐU NJIMA JE OBNOVA GLAVNE CESTE NA ULAZU U FUNTANU IZ POREČA

Plan gradnje nerazvrstanih cesta vrijedan je čak 1.432.160 eura ili po starom skoro 10,8 milijuna kuna, koji obuhvaća:
-izradu projektne dokumentacije i geodetske usluge za izgradnju/rekonstrukciju državne ceste DC 75 – izvan naselja prema Poreču,
-izradu projektne dokumentacije za biciklističku stazu- DC75 izradu prometnog rješenja naselja Funtana,
-izradu geodetskih projekata za prometnicu Tržnica AC Puntica/ AC Puntica uz kanal,
-rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izradu projektne dokumentacije, geodetske usluge, izvođenje radova i stručni nadzor za prometnicu Zad Kaštela,
-rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izradu projektne dokumentacije i geodetske usluge za prometnicu AC Bijela uvala – AC Polidor – DC 75,
-rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju prometnice Vala – sjeveroistočni krak Dalmatinske ulice,
-rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju prometnice Zad Kaštela – Kortina ogranak prema lstra kampu,

-rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izradu projektne dokumentacije, stručni nadzor, geodetske usluge i izgradnja prometnice u ulicama Bernarda Borisia – Frane Blečića – ogranak prema Ribarskoj, te
-izvođenje radova na izgradnji pješačke staze Ribarska Grgeti.

Plaža Perila u Funtani - Foto Tanja Kocijančić
Uz plažu uredit će interpetacijsku stazu posvećenu ribarskoj tradiciji – Foto Tanja Kocijančić

Foto DeguStazione Tar

TAR: Marende u DeguStazioneu od 20. do 24. veljače

Foto PR Histris

Histrisu nagrada Superior Taste Award za čak 9 proizvoda: Istarsko, a svjetske kvalitete