in

FUNTANA: Načelniku povećana plaća, vijećnici opet imaju naknade za rad po sjednici

Foto Tanja Kocijančić

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Funtane usvojeno je niz značajnih odluka, među kojima i one koje se tiču izmjena plaća općinskih djelatnika. Naime, proljetos, kada je krenula korona-kriza, Funtana je odmah procijenila kako će prihodi biti manji pa je prva krenula u rezanje troškova. Među prvima u Hrvatskoj ukinula je naknade za predsjednika i zamjenike vijeća, te zamjenicu načelnika, vijećnička naknada smanjena je na jednu kunu, a smanjene su i plaće načelniku, zaposlenicima općine i komunalnog poduzeća.

Vijećnici su sada donijeli Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o visini koeficijenta i osnovice za obračun plaće načelnika i visini naknade za rad zamjenika Općinskog načelnika, s obzirom na relativno dobro punjenje proračuna u odnosu na razdoblje kada je donesena odluka o smanjenju. Dakle, za razdoblje listopad-prosinac 2020. godine smanjenje osnovice za obračun plaće Općinskog načelnika iznosi 15% u odnosu na dosadašnjih 20%, dok bi zamjenica načelnika i dalje obavlja dužnost bez naknade. Sukladno ovom prijedlogu, napravljen je i prijedlog korekcije osnovice za obračun plaće službenika i namještenika u općini (što donosi načelnik a ne vijeće), te bi smanjenje osnovice u istom razdoblju za njih bilo 10%, a ne kao do sada 15%, pojasnila je pročelnica Karmen Pilat.
A što se tiče Odluke o izmjeni Odluke o naknadama za članove Općinskog vijeća i članove radnih tijela, u dostavljenim materijalima je predloženo da ona i nadalje iznosi jednu kunu po prisustvovanju sjednici. Kako se načelnik Mladen Grgeta u međuvremenu konzultirao s članovima vijeća na samoj sjednici kao predlagatelj, predložio je da naknada za prisustvovanje sjednici u navedenom razdoblju iznosi 250 kuna neto, a sve zbog povoljnije situacije i uloženog truda u radu Općinskog vijeća, obrazložila je pročelnica.

Prihvaćeno je i izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna za prvo ovogodišnje polugodište prema kojem su ukupni prihodi bili 2,7 milijuna kuna. Na prihode su utjecale odluke o odgodi poreznih davanja kako bi se poduzetnike rasteretilo u vrijeme pandemije. Ukupni rashodi za prvih šest mjeseci bili su 8,7 milijuna kuna, jer je trebalo platiti izgradnju prometnice kroz naselje Coki. Dio je plaćen, a ostalo će se podmiriti do kraja godine.

Načelnik Mladen Grgeta u svom je izvješću o šestomjesečnom radu istaknuo da je, unatoč koronavirusu, dovršena nova cesta kroz Coke i izgrađeno je manje parkiralište. Uz novu prometnicu postavljena je javna rasvjeta, te izgrađeni oborinska odvodnja i vodovodni ogranak. Pokrenute su razne pomoći gospodarskim subjektima kroz kroz odgodu plaćanja komunalne naknade i prve rate korisnicima javnih površina, financirana je nabava sanitetskog materijala za Istarske domove zdravlja kao i za Opću bolnicu Pula.

Unatoč krizi i dalje su isplaćivane stipendije učenicima i studentima i sva socijalna davanja. Moralo se stopirati sve veće investicije, poput hortikulturnog uređenja zalenih površina, izgradnja nogostupa i javne rasvjete na nekim planiranim lokacijama te uređenje šetnice od Funtane do kampa Bijela uvala.

Direktor komunalnog poduzeća Puntica Đankarlo Milokanović iznio je podatke za to općinsko društvo, koje je prošle godine prihodovalo skoro 1,9 milijuna kuna a rashodi su iznosili 1,84 milijuna. U Puntici je zaposleno 12 osoba od čega 8 na neodređeno i četiri na određeno vrijeme. Prošle godine komunalna tvrtka poslovala je uredno, bez blokade, te su djelatnicima isplaćene sve plaće i naknade koje im pripadaju – regres, božićnica i dar za dijete.

Sva izvješća su prihvaćena.

POREČ: Odbojkašice jedine istarske predstavnice u SUPERLIGI - Nova prva ekipa predstavljena javnosti

POREČ: Odbojkaški klub poziva publiku da NE DOĐE na utakmicu s Dubrovnikom

U petak prometna akcija u cilju zaštite pješaka

U petak prometna akcija u cilju zaštite pješaka