in

FUNTANA: Nagrada Sv. Bernardo talentiranim sportašicama Ani Cvitković i Piji Kovačić

DODJELA NAGRADA SV. BERNARDO: Mladen Grgeta, Ana Cvitković, Pia Kovačić i Igor Žiković - Foto Antonio Paljuh

Sinoć, 19. kolovoza 2022., na trgu kod crkve održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Funtane na kojoj su dodijeljene najvažnije općinske nagrade – Sveti Bernardo 2022.. Nagrade se svake godine daju zaslužnim mještanima a ove godine to su talentirane odlične učenice i ritmičke gimnastičarke koje su ostvarile niz domaćih i međunarodnih uspjeha – 16-togodišnja Ana Cvitković i godinu dana mlađa Pia Kovačić, koja je i članica državne reprezentacije (na kraju članka su detaljna obrazloženja nagrade).

Na svečanoj su sjednici prisustvovali, uz načelnika Mladena Grgetu i predsjednika Vijeća Igora Žikovića, koji je otvorio i vodio svečanu sjednicu, još i saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman, istarski župan Boris Miletić, predstavnici susjednih gradova i općina, zatim općinske uprave, poduzeća i udruga iz Funtane, mještani, te iseljenici – budući da je proslava Sv. Bernarda ujedno i Dan iseljenih Funtanjana.

Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda - Foto Antonio Paljuh
Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda – Foto Antonio Paljuh

Bila je to prigoda da načelnik Grgeta podsjeti na najvažnije ostvarene projekte u dosadašnjem razdoblju, poput obnove stare škole vrijedne 4,5 milijuna kuna, gradnju nerazvrstanih cesta, novog dječjeg igrališta u Lahima i uređenja pristupa plaži, te zamjene javne rasvjete, ali i da najavi nove. Među najvažnijim planovima izdvojio je rekonstrukciju “žile kucavice” za Funtanu – ceste D75 za što će uskoro biti izdana građevna dozvola, potom nastavak gradnje i uređenja lokalnih cesta, oborinske odvodnje kod nogometnog igrališta, rekonstrukciju galerije Zgor murve što će financirati Turistička zajednica, te izgradnja nove benzinske postaje na ulazu u mjesto.

-Nakon dvije pandemijske godine ponovno imamo svečanu sjednicu vijeća na našem Trgu sv. Bernarda. Zahvaljujem se predsjedniku vijeća i vijećnicima na podršci i konstruktivnim prijedlozima, općinskoj upravi, direktoru i djelatnicima komunalnog poduzeća Puntica, direktorici TZ-a i udrugama koje obogaćuju društveni život Funtane, naglasio je načelnik Grgeta, pozdravivši pritom nekoliko iseljenih Funtanjana koji su bili na sjednici te čestitavši dobitnicama nagrada uz zaključak: “Vi ste primjer svima nama kako se marljivim radom, odricanjem i talentom mogu postići zavidni rezultati.”

Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda - Foto Antonio Paljuh
Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda – Foto Antonio Paljuh

Prigodnim riječima i čestitkama okupljenima su se obratili i župan Miletić i zastupnik Kliman, koji je istaknuo kako pomaže Funtani lobiranjem na ostvarenju brojnih projekata u budućem razdoblju.

U kulturno-umjetničkom programu nastupio je vrsarski zbor Mendule pod vodstvom maestra Tome Njegovana.

Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda - Foto Antonio Paljuh
Anton Kliman u Funtani – Foto Antonio Paljuh

NAGRADA OPĆINE FUNTANA – SVETI BERNARDO 2022. – Donosimo obrazloženje za nagrade koje su uručene Ani Cvitković i Piji Kovačić.

Ani Cvitković, članici Kluba ritmičko-sportske gimnastike Poreč, za osvajanje 1. mjesta na Županijskom prvenstvu održanog u Poreču 2020. i 2021. godine te 1. mjesta na Međunarodnom Leda cupu u Zagrebu 2021. godine.

Ana je rođena 2006. godine. Odlična je učenica, gimnazijalka. Već je 10 godina članica Kluba ritmičko sportske gimnastike Poreč. Ritmičku gimnastiku je počela trenirati u školi ritmičke gimnastike gdje se isticala talentom te je nakon tri mjeseca povučena u takmičarsku grupu. Kao članica grupne vježbe, ubrzo je počela ostvarivati sportske uspjehe, a prvi zapaženi rezultat ostvarila je na Međunarodnom turniru u Bratislavi 2016. osvojivši svoju prvu medalju. Kako je brzo napredovala, trenerice su je ubrzo prebacile u individualni takmičarski program.
Odrastanjem, ostvarivala je sve bolje rezultate, koji su plod svakodnevnog vježbanja, uloženoga truda, ali i pokojih odricanja. Tu je i snaga volje koja motivira i vodi u ostvarivanju svojih ciljeva, odnosno uspjeha. Upravo su Anini uspjesi već spomenuta prva mjesta na natjecanjima tijekom 2020. i 2021.g. za koja joj se dodjeljuje Nagrada sv. Bernardo. Međutim, vrijedi i spomenuti da je i ove godine nastavila nizati uspjehe na Županijskom prvenstvu i Prvenstvu Hrvatske u vježbi s čunjevima i obručem osvojivši prvo i drugo mjesto.
-Ana se uvijek isticala svojom marljivošću i dobrotom, te je jako omiljena u krugu ostalih gimnastičarki, ali i trenerica koje s njome rade. Naravno, za nju imaju samo riječi hvale. A mi, kao njeni sumještani, možemo biti samo ponosni, podržati ju i zaželjeti joj da nastavi s istim žarom postizati uspjehe i skupljati medalje, istaknuto je u obrazloženju.

Piji Kovačić, članici Kluba ritmičke i estetske gimnastike Galatea , za osvajanje Prvenstva Hrvatske u vježbi s vijačom 2021. godine održanog u Vrsaru, čime je postala dio državne reprezentacije.

Pia je rođena 2007. godine. Odlična je učenica, a za koji tjedan postaje srednjoškolka. Ritmičkom gimnastikom se bavi od svoje 7 godine, a tri je godine članica Kluba ritmičke i estetske gimnastike Galatea. Nakon svih ovih godina redovitog treniranja, uloženoga truda, marljivog rada, a i pokojeg odricanja, a sve to još popraćeno snagom volje koja motivira i vodi u ostvarivanju svojih ciljeva, mi danas imamo sumještanku, hrvatsku reprezentativku u ritmičkoj gimnastici. Upravo je ovaj status stekla osvajanjem prvog mjesta u vježbi s vijačom na 30. Ekipnom, višebojskom i pojedinačnom prvenstvu u srpnju 2021. u Vrsaru.
Zbog ovog uspjeha Piju danas i nagrađujemo. Naravno, ovo nisu jedini Pijini uspjesi, postoje i drugi, u Portugalu, Ljubljani, Budimpešti gdje je osvajala visoka mjesta, ali je vrijedno navesti sljedeće. U prosincu 2021. dodijeljen joj je i FIG certifikat-licenca internacionalnog gimnastičkog saveza, koji imaju samo sedam juniorskih gimnastičarki u Hrvatskoj.
Jedan od najvećih ostvarenja bio je izuzetan poziv trenerici svjetskog nivoa Eleni Bosykh na eksperimentalni turnir Divine Grace u organizaciji Aline Kabajeve u VTB Areni u Moskvi, koji je organiziran povodom novog olimpijskog ciklusa bodovanja. Pia je bila jedna od 15 gimnastičarki pozvanih da zastupa svoju zemlju, a ona je s ponosom zastupala Hrvatsku. Samo da napomenem, Elena Bosykh je osnivačica i trenerica KREG Galatea. Alina Kabajeva je iz Rusije, a bila je višestruka svjetska i europska prvakinja.

-Tko zna, možda nas za koju godinu i Pia iznenadi uspjesima na europskoj ili svjetskoj razini.
Samo se možemo ponositi takvom sumještankom i zaželjeti joj da nastavi sa istim žarom u nizanju uspjeha, navodi se u obrazloženju.

Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda - Foto Antonio Paljuh
Boris Miletić – Foto Antonio Paljuh
Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda - Foto Antonio Paljuh
Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda – Foto Antonio Paljuh
Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda - Foto Antonio Paljuh
Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda – Foto Antonio Paljuh
Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda - Foto Antonio Paljuh
Igor Žiković- Foto Antonio Paljuh
Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda - Foto Antonio Paljuh
Mladen Grgeta – Foto Antonio Paljuh 19.08.2022.

Nagrađeni za najljepši balkon i okućnicu - Foto Tanja Kocijančić futnana obitelj dujović i šahić

FUNTANA: Uručene nagrade TZ-a za najljepši balkon, okućnicu i poslovni prostor

Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda - Foto Antonio Paljuh

Župan odlučio ublažiti mjere redukcije korištenja pitke vode!