in

FUNTANA: Svijeće i molitve za žrtve Vukovara i Škabrnje

Funtana - Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju - Foto Tanja Kocijančić

Sutra, 18. studenoga, Hrvatska će obilježiti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i to drugi put kao neradni dan i državni praznik. Hrvatski Sabor donio je Odluku o proglašenju Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, te je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga postao praznik.

Funtana 2021. - Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju - Foto Tanja Kocijančić
Funtana – Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju – Foto Tanja Kocijančić

U počast svim žrtvama, ranjenima, preminulim braniteljima u Vukovaru 1991. i onima koji za njima tuguju u središtu mjesta večeras su se okupili žitelji Funtane, predvođeni župnikom Ivicom Butkovićem, načelnikom Mladenom Grgetom, predsjednikom Općinskog vijeća Igorom Žikovićem i čelnikom Udruge hrvatskih branitelja Domovinskg rata Pod istarskim suncem Funtana Marinkom Žužićem.

Futnana dan sjećanja na vukovar foto Tanja Kocijančić
Funtana – Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju – Foto Tanja Kocijančić

Dan sjećanja obilježili su dostojanstveno, s pijetetom prema žrtvama i zajedničkom molitvom uz prigodne riječi župnika Butkovića i paljenjem lampiona.

Prisjetimo se, bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece.
Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šest mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine, u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

Funtana - Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju - Foto Tanja Kocijančić
Funtana 2021. – Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju – Foto Tanja Kocijančić

maska austrija maskica korona covid

Austrija pooštrava pravila za ulazak u zemlju

dm butiga market drogerija

Dm povlači proizvod s polica zbog moguće prisutnosti bakterija