in

Broj porečkih obrta u porastu: 41 obrt više u 2019. u odnosu na godinu ranije

Nerijetko se upravo obrtnike svrstava u pokretače razvoja hrvatskog gospodarstva, a kako i ne bi kada ih je aktivnih u prošloj godini zabilježeno čak 88.640.
Pozitivni trendovi i povećanje broja obrtnika u 2019. godini u odnosu na prethodnu godinu vidljivi su i na porečkom području. Prema podatcima Udruženja obrtnika Poreč, aktivnih je obrta u 2019. godini bilo 1524, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 41 obrt.
Gledajući po djelatnostima, od ukupnog su broja najzastupljenije uslužne djelatnosti kojima se bavi gotovo 45% porečkih obrtnika. Među njima je najviše obrta čija je djelatnost usmjerena pružanju intelektualnih usluga, ukupno 208, te graditeljstvu, ukupno 145. Ugostiteljstvom i turizmom bavi se 285 obrta, dok je u području trgovine aktivno njih 262. Slijede djelatnosti prijevoza sa 109 aktivnih obrta u prošloj godini, djelatnosti ribarstva, akvakulture i poljodjelstva u kojima je zabilježeno 100 obrta, dok je u proizvodnoj djelatnosti njih aktivnih bilo 83. Analizirajući podatke u odnosu na 2018. godinu, rast broja obrta bilježe uslužne djelatnosti, djelatnosti ugostiteljstva i turizma te trgovine.
Kontinuirano ulaganje u razvoj poduzetništva kroz unapređenje infrastrukture te financijske potpore poduzetnicima i obrtnicima doprinijeli su pozitivnoj gospodarskoj klimi na području grada što je Poreč u prošloj godini svrstalo na sam vrh u Istarskoj županiji po broju obrtnika u odnosu na broj stanovnika. Dodajmo k tome i da, prema podatcima Ministarstva gospodarstva, udio obrtnika s područja Poreča u odnosu na Istarske obrtnike iznosi visokih 19,17%, priopćeno je iz gradske uprave.

Zaustavljen na KAŠTELU: Iako ima čak dvije zabrane upravljanja vozilom ipak je krenuo preko granice

Nagrade HTZ-a: Villa Covri iz Brtonigle najbolja vila za odmor, najbolje sobe u Rijeci, a apartman u Splitu