in

BUJE: Pri kraju projekt modernizacije javne rasvjete

Gradska uprava u Bujama

Pri kraju je provedba projekta energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete na području Grada Buje. U sklopu tog projekta, doznajemo od gradonačelnika Fabrizija Vižintina, zamijenjene su stare i dotrajale svjetiljke sa živinim i natrijevim izvorima svjetlosti koje imaju značajno manju energetsku učinkovitost i prekomjerno emitiraju svjetla u nebo.

Zamijenjene su sa svjetiljkama koje su ekološki i ekonomski usuglašene s važećim regulativnim okvirom. Osim zamjene svjetiljki, projekt obuhvaća i promjenu načina regulacije i upravljanja rasvjetom kako bi u određenim periodima noći svijetlila smanjenim intenzitetom.
Projekt je podijeljen u dvije cjeline – usklađenje rasvjetnog rješenja s propozicijama HBOR-a i normom HRN EN 13201 i poboljšanje energetske učinkovitosti.
Postojećih 1.490 rasvjetnih tijela, dakle, zamijenjeno je s 1.580 novih, čime će se na godišnjoj razini postići čak 80 posto uštede električne energije.

Projekt je vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna, od kojih je 1,65 milijuna kuna stiglo kroz EU sufinanciranje, odnosno kredit HBOR-a (ESIF krediti za javnu rasvjetu), doznajemo od gradonačelnika.

voda bez vode špina

Bez vode 15. travnja centar Novigrada

VRSAR: Trg Degrassi dobiva novu LED javnu rasvjetu