in

CROFISH U POREČU: Sajam ribarstva i ribarske opreme donosi bogat trodnevni program za sve gušte i generacije

Foto Tanja Kocijančić

Crofish 2022. – 14. međunarodni sajam  ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi

Svečano otvorenje sajma Crofish održat će se u petak 25. studenog, u 12 sati ispred dvorane Žatika u Poreču. Sajam otvara ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

Sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi CROFISH značajna je sajamska manifestacija u Istarskoj županiji te jedini događaj sa navedenom tematikom u Republici Hrvatskoj.  Na sajmu će sudjelovati  90 izlagača, koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Španjolske. Svojim asortimanom obuhvaćaju cjelokupni sektor ribarstva, kompletnu opremu za profesionalni i sportski ribolov, ribarska plovila i nautičku opremu. Tim je povodom danas u gradskoj palači održana presica na kojoj su program sajma predstavili predsjednik Obrtničke komore Istarske županije i direktor Crofisha Robert Momić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan i tajnik OKIŽ-a Eros Sorić.

U uvodu je gradonačelnik Peršurić istaknuo kako se Poreč sve više profilira i kao sajamski grad, te s posebnim veseljem dočekuju Crofish koji će u grad donijeti tri dana prepuna zanimljivih sadržaja. Ovo je šesti Crofish u Poreču. „Sretan što imamo svu potrebnu infrastrukturu da možemo primiti i podržati ovako veliku manifestaciju“, kazao je gradonačelnik, zahvalivši se svima koji su prepoznali Poreč kao dobrog domaćina.

Crofish 2019. - Foto Tanja Kocijančić
Crofish 2019. – Foto Tanja Kocijančić

Županijski pročelnik za poljoprivredu Pinzan naglasio je da je Crofish najveća manifestacija u RH koja se bavi ribarstvom, preradom ribe, očuvanjem mora i sve što je bitno u području akvakulture. Veseli ga što se organizira po 14. put. Bit će u Poreču za vikend veliki broj izlagača, stručnjaka, događanja i susreta na kojima će se moći razgovarati o ribarstvu i njegovim problemima. K tome, Istarska županija ima najveći broj registriranih ribara, pa su im ove teme jako zanimljive.

-Ribarstvo u Hrvatskoj je u posebno teškoj situaciji, pa će to biti prigoda za rasprave i s predstavnicima nekoliko ministarstva, ali i s kolegama iz Italije s kojima dijelimo Jadransko more, rekao je Pinzan.

Šef Obrtničko komore Momić izrazio je veliko zadovoljstvo što se Crofish nakon dvije godine vraća u Poreč. Zahvalio se Istarskoj županiji što jedina regija u Hrvatskoj potiče rad Ceha ribarstva time što je na njegovu inicijativu pokrenula Centar za istraživanje ribarstva i akvakulture.

Spomenuo je velik broj događanja, stručnih predavanja i drugih zanimljivih sadržaja, kao i dolazak eminentnih znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Crne Gore. Istaknuo je da imaju pokroviteljstvo Vlade i Predsjednika RH, te četiri ministarstva što dovoljno govori u prilog koji je značaj ribarstva u Hrvatskoj.

Uz problematiku koja tišti sve ribare, posebice rampona, bit će održani razni sastanci, sportska događanja i drugo, najavio je Momić.

Najvažnije informacije o sajmu

Uz valorizaciju ribe i ribljih proizvoda cilj održavanja sajma je jačanje ribarskog identiteta i pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnja ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza, te povećanje konkurentnosti ribara. Od velike je bitnosti obrazovanje mladih naraštaja s mogućnošću daljnjeg usavršavanja, valorizaciju pomorske kulturne baštine i poticanje veće potrošnje ribe te davanje na važnosti cjelokupnom ribarskom i pomorskom sektoru u RH. Mogućnost okupljanja i predstavljanja svih gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva, akvakulture, sportskog ribolova a sve u ozračju međunarodne i međuregionalne suradnje.

Program izlaganja obuhvaća opremu za marikuluturu i akvakulturu, proizvode  za podvodni i morski ribolov, brodske motore, proizvode za ribarstvo od metala i plastičnih materijala, protupožarnu zaštitu za plovila, ribarsku opremu, sklopive vrše, sportsku opremu za sportove na vodi, fundamentalna i primijenjena znanstvena istraživanja, inovacije, razna plovila  gumenjake, kompletnu nautičku opremu, servisere vanbrodskih motora, plovila i ostale specijalizirane opreme, istraživanja morskog ekosustava, brodsku elektroniku i telekomunikacije, ribarske mreže, vage, edukacijski – interpretacijski centar maritimne baštine, rashladne uređaje, gradnju brodova i plutajućih objekata, rezervne dijelove i priborom za plovila, prerađenu ribu i još mnogo toga.

Cjelokupni ribarski sektor, sve grupacije i njihovi predstavnici, održat će sastanke sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede  te će  biti  uključeni  u stručna događanja kao i u direktnu komunikaciju sa samim izlagačima. Također će prisustvovati različiti klasteri sektora, ribarske zadruge i udruge ribara, LAGUR-i, predstavnici znanstvenih i istraživačkih centara iz RH, Slovenije, Italije, Crne Gore koji će predstaviti razne oblike suradnje, primjere dobre prakse i strateške projekte Republike Hrvatske i Italije te hrvatskih i talijanskih FLAG-ova.

Značaju ovog sajma  zasigurno će dodatno doprinijeti stručna popratna događanja poput specijaliziranih predavanja, okruglih stolova, kao i ostale aktivnosti koje približavaju proizvode ribarstva stanovništvu i turističkom tržištu.

Teme o kojima će biti riječ na ovogodišnjem sajmu ima mnogo, a neke od njih su:

 • Aktualno stanje i perspektive hrvatskog ribarstva o kojima će pričati mr.sc. Ante Mišura –ravnatelj Uprave ribarstva, Ministarstvo poljoprivrede
 • Efekti uspostave zone ograničenog ribolova Jabuka na stanje resursa u Jadranskom moru o kojima će pričati autori N. Vrgoč, I. Isajlović, D. Medvešek iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split
 • Sjednica Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore
 • Sastanak sa sektorom rampona
 • Prezentacija Operativnog programa za ribarstvo i akvakulturu 2021.-2027.g o kojem će pričati Irena Jahutka, načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, Ministarstvo poljoprivrede
 • Rad WWF Adrije na Operativnom programu za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu“, Fabijan Peronja, WWF Adria (World Wide Fund for Nature)
 • Uvodno obraćanje predstavnika partnera u projektu „INTERREG -ARGOS“: A. Mammi, A. Fonzo i E. Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije 
 • Predavanje „Zajedničko upravljanje ribljim resursima Jadrana: zaključci projekta INTERREG – ARGOS“ – dr.sc. Nedo Vrgoč, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split
 • Prezentacija Pomorske škole Bakar – doc.dr.sc. Igor Kegalj, ravnatelj

Svakodnevno je organizirano nekoliko radionica podizanja jedara i mornarskih vještina, prema sljedećem rasporedu.

Petak, 25.11.2022. od 12:00-19:00 sati
Radionice podizanja jedra u 13:00, 15:00, 17:00 sati.
Između toga je radionica mornarskih vještina, odnosno vezivanje čvorova za sve zainteresirane.

Subota, 26.11.2022. od 10:00-19:00 sati
Radionice podizanja jedra u 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 sati.
Između toga je radionica mornarskih vještina, odnosno vezivanje čvorova za sve zainteresirane.

Nedjelja, 27.11.2022. od 10:00-19:00 sati.
Radionice podizanja jedra u 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 sati.

Između toga je radionica mornarskih vještina, odnosno vezivanje čvorova za sve zainteresirane.

U sklopu manifestacije održat će se svakodnevni COOKING SHOW program. Riba je neizostavna namirnica mediteranskog načina prehrane, njene nutritivne osobine opće su poznate, a kada se sve to skupa spoji sa maštom vrhunskih chefova rezultat je vrhunski. Ove godine na Crofishu svoje delicije će prezentirati u petak Gianpaulo Sardot (restoran Peterokutna kula, Poreč) i Livio Janko (ugo. Obrt Tropic, Savudrija). Mirisi ribe i ribljih delicija nastaviti će se širiti gastro zonom i u subotu kada će se predstaviti regija Kalabrija, Domagoj Barišić (Konoba Bare, Funtana) i Kantina Melon – Petrovija. U nedjelju slasne delicije slatkovodne ribe prezentirati će PP Orahovica i Dean Gluhak, dok će Saša Pribičević iz japanskog restorana Tekka by Lone, Rovinj zaokružiti sa svojim specijalitetima ovogodišnji gastronomski dio sajma Crofish.

Na vanjskom dijelu sajma kroz sve dane PP Orahovica nam u goste dovodi dvostrukog državnog prvaka u pravljenju fiša, tako da će svi ljubitelji slavonske hrane imati priliku u Poreču uživati u fiš paprikašu i šaranu na rašljama. Degustacije će biti moguće petak i subotu od 13:00 – 14:00 sati te od 17:00 – 18:00 sati, dok će u nedjelju degustacija biti od 12:00 – 14:00 sati.

Sajam Crofish i grad Poreč imaju iznimnu čast i ove godine ugostiti plovila Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva obrane RH i Ministarstva unutarnjih poslova. Zainteresiranim posjetiteljima biti će omogućena besplatna razgledavanja istih sa ciljem upoznavanja cjelokupnog sektora pomorstva.  

Plovila će kroz tri dana sajma biti dostupna za razgledavanje na gradskoj rivi u vremenu :

 • Petak, 25.11.  12:00 – 16:00
 • Subota, 26.11. 10:00 –  16:00
 • Nedjelja, 27.11. 10:00 – 14:00

U sklopu sajma, i ove će se godine predstavit hrvatski ronilačko – edukativni projekt POGLED U PLAVO. Projekt će se predstaviti postavljanjem 10 metarskog grijanog bazena u grijanom šatoru te pružiti jedinstvenu priliku za sve ljubitelje mora, ronjenja i ribolova. Tijekom tri dana trajanja sajma biti će omogućeno besplatno zaronitii upoznati čari, vještine i tehnike ronjenja pod punom ronilačkom opremom uz pratnju instruktora ronjenja.  

Besplatna probna ronjenja biti će moguća od petka 25. studenog 2022. god. u periodu od 12:00h do 19:00h te 26. i 27. studenog  2022. god. od 10:00h do 19:00h.

Poreč je domaćin „REGATE CROFISH“  jedrenje u klasi optimist (uzrast do 14. godina) koja će upriličiti prekrasne prizore jedrilica u uvali Peškera u subotu i nedjelju. Dodjela nagrade održat će se u nedjelju 27.11. na sajmu Crofish u 17 sati.

Bogat program sportova na vodi upotpunjuju dva kupa: KUP CROFISH“ –  natjecanje u udičarenju za škole ribolova na moru i „KUP CROFISH “ – natjecanje u ribolovu varalicom na slatkim vodama.

U nedjelju 20.11. u sklopu sajma Crofish na barama u Cerovlju održan je kup Crofish – natjecanje u ribolovu varalicom na slatkim vodama u organizaciji ŠRD Pazinčica, na čelu sa presjednikom društva Deanom Velenderić. Nakon obilnih kiša i lošeg vremena, u nedjelju je vrijeme iako malo hladnije, bilo lijepo i sunčano te je dobro popratilo 27 prijavljenih natjecatelja. Ribolov relativno slab zbog hladnog vremena, ali nešto se na kraju ipak ulovilo. Najuspješniji kod seniora bio je Marko Jedrejčić, drugi je završio Dean Merlić, dok je treće mjesto zauzeo Dean Foško. Kod kadeta prvo mjesto zauzeo je Adriano Dragić, drugo Teo Kurelović, dok je treći završio Noa Pamić. Medalje i pokale pobjednicima je uručila potpredsjednica Obrtničke komore Istarske županije, Karmen Gašparini.

CROFISH „TU TU“ VLAKIĆ  će i ove godine besplatno  prometovati na relaciji gradska riva – dvorana Žatika po rasporedu: PETAK: 12:00-16:00 sati, SUBOTA: 10:00-16:00,  NEDJELJA : 10:00-14:00 sati.

Sajam će se održati na površini od 2 800m2 unutarnjeg izložbenog prostora u dvorani i

1 000m2 vanjskog izložbenog prostora podijeljenog na prostor ispred dvorane i prostor na gradskoj rivi.

POKROVITELJI SAJMA CROFISH:

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

Potpredsjednik Vlade RH  i Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstvo obrane

Ministarstvo unutarnjih poslova

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Istarske Županija i Grad Poreč – Parenzo.

Ulaz na sajam kao i na stručna događanja, slobodan je za sve posjetitelje.


CROFISH, SVE ZA MORE UZ MORE!

RADNO VRIJEME SAJMA ZA POSJETITELJE:
Petak, 25.11.2022. / 12:00 – 19:00 sati
Subota, 26.11.2022. / 10:00 – 19:00 sati
Nedjelja, 27.11.2022. / 10:00 – 19:00 sati

Dorijan Mihelić i Tia Mofardin - Foto Konjički klub Spirit Poreč

POREČ: Članovi „Spirita“ Tia Mofardin i Dorijan Mihelić izvrsni na natjecanju u enduranceu

Foto Osnovna škola Tar-Vabriga

TAR: Učenici u Zelenoj učionici uređuju jezerce