in

Đir po poduzetnom Poreču – Učenici razgledali rukotvorine obrtnika i poduzetnika

Foto Grad Poreč

U okviru programa Mjeseca poduzetništva u Poreču, gradski Upravni odjel za gospodarstvo i EU fondove te porečke osnovne škole organizirale su Đir po poduzetnom Poreču“ u kojem su učenici organizirano razgledali rukotvorine koje izrađuju i prodaju porečki poduzetnici i obrtnici.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

U Eufrazijevoj ulici i Ulici Svetog Eleuterija učenicima je predstavljen trgovački obrt „By Kumi“ u čijem se ateljeu nalaze igračke i suveniri koji se stvaraju s puno ljubavi. Sve igračke su od prirodnih materijala i punjene su antialergijskom vatom i lavandom.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Susjedni „Lely art“ se bavi izradom suvenira od prirodnih i recikliranih materijala. Mali obrt, koji se još uvijek razvija s obzirom da posluje samo četiri godine. Većina stvari se proizvodi od drva, koje izrađuju vlasnici jer su vješti sa drvom, kao i kistovima i bojama. Proizvodi se također i nakit, ali ta ideja i asortiman je još uvijek u razvoju te se nadaju kako će sljedeće godine biti upotpunjen.

Učenici su imali priliku posjetiti i obrt „Terracota“ koji se bavi izradom keramike i lončarstva, te sudjelovati u istoj. Radi se o obrtu koji egzistira više od trideset godina, a vlasnik je nositelj i državnog certifikata „Tradicijski obrt“ za izradu – Istarska bukaleta, okarina (istarsko glazbalo), oslikani tanjuri i drugo.  

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Posjećena je i slastičarna „Salvatore“ čija je filozofija spoj talijanske tradicije i istarske duše gdje se u proizvodnji koriste isključivo domaći i autohtoni proizvodi te se na taj način širi ljubav koja se osjeća prema Istri, ali i znanje o zdravoj prehrani. Kako napominje vlasnik, prilagođavaju se djeci koja su naša budućnost te ih žele zdravo i ukusno hraniti. Učenici su imali priliku i kušati ovaj jako fini sladoled.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

U organiziranom obilasku posjećena je i najšarenija i najoptimističnija mala galerija/trgovina/brend Fish4Wish“. Od pečene keramike izrađuju originalne riblje suvenire u obliku morskih stvorenja koja se igraju idejom zlatne ribice koja ispunjava želje. Tako su učenici na komadić papira zapisali svoje želje i stavili ih u vreću. Svaka riba je ručno izrađena i oslikana s ljubavlju.

Ovaj obilazak je jedna od aktivnosti u okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču koju Grad Poreč u cilju promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije se tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područja interesa, u kojima osim Grada Poreča sudjeluju gradske ustanove i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova, objavio je Grad Poreč.

vlak

Oštećen vlak – Na prugu stavili kamenje i betonske blokove

Foto Mladi za sve Kaštelir - Ala šu 2022.

ALA ŠU U KAŠTELIRU – Još jedno uspješno rekreativno pješačenje na Vrbanovici