in

Državni inspektorat kreće u veliku akciju – Na terenu 12 inspekcija

Ilustracija - Foto Državni inspektorat RH

DRŽAVNI inspektorat najavio je pokretanje velike akcije. Najviše će nadzirati turistički sektor. “Ove godine, s obzirom na rezultate prošlogodišnje akcije, poseban naglasak je na primjeni propisa iz područja rada i zapošljavanja te zaštite na radu.

“I ove godine, inspektori Državnog inspektorata koordinirano će nadzirati, svaka inspekcija u dijelu svoje nadležnosti, provedbu turističke predsezone i sezone”, stoji u najavi na njihovoj web stranici.

Kažu da na taj način doprinose uspješnoj sezoni.

“Na ovaj način Državni inspektorat, sada već tradicionalno, izravno doprinosi uspješnoj realizaciji sezone kroz zaštitu javnog i javnozdravstvenog interesa u kontekstu zaštite ljudi, životinja, bilja, prirodnih bogatstava i okoliša”, pišu.

“U koordiniranim inspekcijskim nadzorima sudjelovat će turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada (u području radnih odnosa i zaštite na radu), vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom.

S obzirom na rezultate prošlogodišnje akcije, ove godine, tijekom nadzora poseban naglasak je na primjeni propisa iz područja rada i zapošljavanja te zaštite na radu”, kažu.

Podsjetili su na rezultate od lani.

“Naime, tijekom srpnja i kolovoza prošle godine inspektori rada u području radnih odnosa u 184 nadzora u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zbog osnovane sumnje u počinjenje 68 prekršaja nadležnim sudovima podnijeli su 25 optužnih prijedloga te je izdano 11 prekršajnih naloga.

Također doneseno je 20 upravnih mjera, od kojih se 13 odnosilo na mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti, zbog neprijavljivanja radnika (10) na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, s prvim danom početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme te zbog nezakonitog rada državljana trećih zemalja (12) bez dozvole za boravak i rad odnosno potvrde o prijavi rada u Republici Hrvatskoj. Ostale upravne mjere odnosile su se na zabranu nezakonitog rada maloljetnika”, piše u priopćenju.

“Rezultati prošlogodišnje akcije uz zakonsku pred nas stavljaju i moralnu obvezu da zaštitimo radnika”, rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić te dodao: “Poruka je jasna „rad na crno“ je protuzakonit te ujedno i najskuplji oblik rada.”

“Njime se izravno nanosi šteta i radniku i gospodarstvu. Stoga i radnike i poslodavce pozivamo da ne pristaju na takav oblik rada”, kaže Mikulić.

Pojačani nadzori 

Uz navedeno, kako je rekao, prije same „špice“ sezone bit će pojačani nadzori inspektora u području zaštite na radu nad radom radnika u kuhinjama, praonicama rublja i u energetskim objektima (kotlovnice i sl.).

Naime, u navedenim objektima povećani su rizici (za život i zdravlje radnika) koji bi mogli uzrokovati ozljeđivanje radnika, profesionalnu bolest, bolest u vezi s radom te ostalu materijalnu i nematerijalnu štetu na radu i u vezi s radom.

“Nadzornim aktivnostima provjeravat će se je li poslodavac procijenio sve rizike prisutne na mjestu rada radnika, jesu li radnici osposobljeni za rad na siguran način, jesu li na sredstvima rada koja se koriste primijenjena pravila zaštite na radu i jesu li sredstva rada pregledana i ispitana u skladu s propisom te postoje li neke druge opasnosti koje bi ugrožavale zdravlje i sigurnost radnika.

Od 110 inspekcijskih nadzora primjene odredbi Zakona o zaštiti na radu tijekom prošlogodišnje turističke sezone utvrđeno je niz nepravilnosti slijedom kojih su donesene 154 upravne mjere. Većina prekršaja poslodavaca odnosila se na obveze poslodavaca vezane uz izradu procjene rizika”, stoji u objavi na njihovoj web stranici .

“Koordinirani inspekcijski nadzori inspekcija Državnoga inspektorata u djelatnosti ugostiteljstva i turizma; u hotelima, restoranima, kampovima, marinama i drugim ugostiteljskim objektima te u pružanju usluga aktivnog i pustolovnog turizma i drugih usluga u ugostiteljstvu i turizmu traju do 31. kolovoza 2022. godine.

Inspektori će u slučaju utvrđenih nedostataka i nepravilnosti poduzimati zakonom propisane mjere.

Izvor https://dirh.gov.hr/

trgovina supermarket ilustracija pixabay

Opasno voće u Hrvatskoj – Ima previše klorpirifosa

Ilustracija Policijska uprava poginuli smrt istarska

UMAG: Pješakinja poginula u Katoru. Na nju naletio auto