in

EU projekt SUTRA: U Poreč stiže minibus na električni pogon

Grad Poreč u sklopu EU projekta SUTRA dobit će mini autobus na električni pogon, danas je i službeno potvrđeno potpisivanjem ugovora s tvrtkom Auto Market Bus d.o.o. iz Zagreba, odabranim isporučiteljem vozila, nakon provedenog postupka javne nabave. EU projekt akronima SUTRA (SUSTAINABLE TRANSPORT IN ADRIATIC COASTAL AREAS AND HINTERLAND – Održivi promet na jadranskom priobalnom području i zaleđu) jedan je u nizu projekata čijom se implementacijom direktno utječe na ostvarivanje ciljeva europske energetske politike i kroz čiju provedbu Grad Poreč postaje vlasnikom mini autobusa na električni pogon, s ciljem smanjenja prometnog opterećenja, te rasterećenja prometne infrastrukture, pogotovo tijekom ljetnog perioda godine.

EU projekt SUTRA: U Poreč stiže minibus na električni pogon

-Važnost ovog projekta je ogromna, smatramo da ćemo i mi i naši partneri dobiti dodatnu vrijednost za naš grad, rekao je na potpisivanju zamjenik gradonačelnika Poreča Elio Štifanić. Kako je dodao, spomenuta tvrtka iz Zagreba ponudila je vozilo zahtijevanih tehničkih karakteristika po cijeni od 1.182.000 kuna plus PDV. Rok isporuke vozila je šest mjeseci od sklapanja ugovora o nabavi. Riječ je o mini autobusu na električni pogon, kapaciteta 20 putnika plus vozač, te dosegom punjenja pogonske baterije od 120 – 140 kilometara, u ovisnosti o uvjetima vožnje. Vozilo je opremljeno dvostrukim staklima, sustavima grijanja i hlađenja, pogonjenima putem rezervne baterije, te fotonaponskim modulima koji imaju za cilj dopunjavanje i osiguravanje što dužeg perioda neovisnog rada istih. Autobus je niskopodne izvedbe s ugrađenom mehaničkom rampom što ga čini pristupačnim vozilom za osobe s invaliditetom. Autobus je opremljen baterijom kapaciteta 40 kWh i predviđeno je da se puni na punionici od 50 kW, te da vrijeme punjenja bude 45 minuta do sat vremena.

Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Parentium d.o.o za djelatnosti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, istaknula je kako je riječ o pilot projektu, jer je Poreč prvi grad u Hrvatskoj, na čijem području trenutno ne postoji usluga javnog gradskog prijevoza, no ovim putem će uz pomoć sredstava EU, a slijedom čitavog niza analiza stvarnih potreba građana i osoba koje na području grada borave, postaviti čvrste temelje konceptu održivog, odnosno zelenog javnog gradskog prijevoza.

Projekt je usmjeren razvoju inovativnog koncepta mobilnosti za prijevoz putnika kojim bi se u urbanim središtima smanjila prometna zagušenja, poboljšala kvaliteta zraka i lokalno smanjile emisije CO2. U ovom projektu EU-a, čiji je nositelj Grad Caorle, sudjeluje šest talijanskih i četiri hrvatska partnera, (Splitko-dalmatinska županija, gradovi Poreč-Parenzo, Split i Vodnjan-Dignano) koji će tijekom 30 mjeseci provoditi aktivnosti promicanja ekološki prihvatljivog javnog prijevoza. Glavni rezultati projekta uključuju nove, ekološke usluge javnog prijevoza, jednu novu morsku liniju između Poreča i grada Caorle te jedan zajednički, prekogranični priručnik za integraciju rješenja pametne mobilnosti u priobalnim gradovima, rekla je Morena Mičetić-Fabić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo.Stjepan Šeremet prokurist iz tvrtke Automarket bus d.o.o. rekao je kako je Poreč među prvima u Hrvatskoj koji ide u ovakav projekt mini busa, iako on već postoji u susjednim zemljama, Sloveniji i Austriji.Dunja Babić, voditeljica projekta u Gradu Poreču-Parenzo, rekla je kako je nabava vozila jedna od faza u provedbi projekta, a sljedeći korak je raspisivanje koncesije, određivanje stanica i rute, te definiranje cijene karte. Nabava i početak prometovanja mini autobusa na električni pogon predstavljaju pilot aktivnost na području Grada Poreč-Parenzo u cilju prikupljanja kvalitativnih i kvantitativnih podataka koji će poslužiti kao temelj za daljnji razvoj usluge ”zelenog” javnog gradskog prijevoza. Paralelno s nabavom vozila, provode se i aktivnosti planiranja i uspostave modela upravljanja te će, o datumu početka prometovanja i točnoj relaciji na kojoj će vozilo prometovati, javnost biti pravovremeno obaviještena.

Borbu protiv klimatskih promjena, implementacijom mjera za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama Grad Poreč je započeo još 2013. godine. Kao drugi grad po veličini u Istarskoj županiji te kao grad pozitivnog prirodnog prirasta, iznadprosječne infrastrukturne opremljenosti i komunalne uređenosti, koji u mnogim područjima osigurava nadstandarde svojim građanima, kao grad u koji se ljudi doseljavaju, u proteklom je šestogodišnjem razdoblju uspio ostvariti smanjenje od gotovo 4 % sveukupnih emisija CO2. Osim toga, izradom i usvajanjem strateških dokumenata, usklađenih s energetskom politikom EU-a, zacrtao je nove, još ambicioznije ciljeve energetske učinkovitosti i održivog razvoja kojima u periodu do 2030. godine emisije CO2 planira smanjiti za 40 %.Projekt SUTRA provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020. Sredstva namijenjena Gradu Poreč-Parenzo iznose 242.000 EUR. Kao i svi troškovi u okviru projekta, tako će i trošak nabave mini autobusa na električni pogon biti sufinanciran sredstvima Europske unije, točnije sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Izvor: Grad Poreč

Na fotografiji s potpisivanja ugovora sjedili su slijeva

  1. Boris Aleksandrov komercijalist tvrtka Auto market bus,
  2. Stjepan Šeremet prokurist u istoj tvrtki,
  3. zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić,
  4. Morena Mičetić-Fabić, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo,
  5. Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Parentium,
  6. te Dunja Babić, voditeljica ovog projekta u Gradu Poreču
Koncerti u Umjetničkoj školi Poreč 19. veljače u čast Danima puhača

Koncerti u Umjetničkoj školi Poreč 19. veljače u čast Danima puhača

POREČ: Kreativni ples za žene vodi Marina Abramova

POREČ: Kreativni ples za žene vodi Marina Abramova