in

FUNTANA/VRSAR: KORONI usprkos marine solidno posluju, problem jedino drastičan pad dnevnih vezova

Marina Funtana/Foto Montraker

Marine u Funtani i Vrsaru s obzirom na situaciju zadovoljne poslovanjem, ali problem je značajan pad dnevnih vezova plovila u tranzitu

Proljetos, kada smo bili u jeku korona-krize i zatvoreni, te kada je bilo vrlo neizvjesno hoćemo li uopće imati turista ovu sezonu, marine su se, uz kampove i kuće za odmor, spominjale kao idealno mjesto za odmor. Isticalo se kako bi, zapravo, nautički sektor mogao biti od presudne važnosti za hrvatski turizam. Plovila su idealno mjesto za odmor u vlastitom okruženju s obitelji i manjim brojem poznatih ljudi.

To se i ostvaruje, a primjer koliko se gosti dobro osjećaju su marine u Funtani i Vrsaru kojima upravlja komunalno poduzeće Montraker. Vlasnici plovila počeli su intenzivnije pristizati u ove dvije marine krajem svibnja, dakle neko vrijeme nakon što je Hrvatska otvorila granice.

FUNTANA/VRSAR: KORONI usprkos marine solidno posluju, problem jedino drastičan pad dnevnih vezova
Marina Vrsar/Foto TZ Vrsar

Obje marine popunile su svoje stalne vezove i gotovo u cijelosti obnovile svoje ugovore za ovu godinu. No, kod tranzitnih vezova pad je ukupno oko 50-60 posto.

Kako doznajemo od predsjednice Uprave Montrakera Nataše Radin Trifunović, u Vrsaru je popunjeno svih 200 vezova, a potražnja za stalnim vezom je konstantna.

-Gosti koji imaju godišnje vezove ne isplovljavaju kao i prošlih godina, osjećaju se vrlo sigurno u našoj marini. U odnosu na lani, u periodu od  1. siječnja do 30. lipnja tranzitni vezovi bilježe pad od skoro 80%. Uspoređujući lipanj, pad tranzitnih vezova bio je oko 75% u odnosu na lani. Tranziti za prvih 15 dana srpnja pali su za oko 40%.

Što se tiče stalnih vezova, nekoliko plovila je odustalo zbog korone, otprilike 2%, ali smo u istom periodu popunili mjesta s plovilima s liste čekanja, koja je poprilično duga, veli predsjednica Uprave.

Dodaje da su neki nautičari tražili popuste, te su nekolicini njih i odobrili u iznosu od otprilike 3%.

-Pojedini nautičari se boje korone, neki ne dolaze zbog financijskih razloga, neki zbog nemogućnosti korištenja godišnjih odmora i straha od odlaska u karantenu nakon boravka u Hrvatskoj, veli Radin Trifunović, dodajući da su usprkos svemu izrazito zadovoljni.  

Solidna situacija je i u Marini Funtana.

FUNTANA/VRSAR: KORONI usprkos marine solidno posluju, problem jedino drastičan pad dnevnih vezova
Marina Funtana/Foto Montraker

Broj stalnih vezova vrti se oko 180 i do sada je većina vlasnika plovila produžilo ugovore. Točan broj ćemo znat će se krajem godine, jer će se ugovori produžavati od rujna do studenog. Zbog aktualne s koronavirusom neki su gosti odustali, ali takvih nema mnogo.

Neki su zbog toga tražili popuste.

-Tražili su popuste kada je sve počelo i tokom prvog mjeseca. Neki i sada traže, ali išli smo drugom logikom, odnosno dali smo gostima kompletnu ekstra uslugu dok njih nije bilo. Primjerice, išli smo gostima u plovila (uz ovlaštenje), provjetravali, kontrolirali, mijenjali odvlaživače prostora, punili baterije, fotografirali, organizirali škver… Informirali smo ih o realnom stanju i pravilima kod nas (jako bitno jer „doma“ nisu imali dobre informacije) i sve što ostalo što je bilo u našim ovlastima i mogućnostima dok gosti nisu mogli dolaziti ovdje (a i neko vrijeme nakon). Tako da je većina gostiju bila jako zadovoljna, naglašava naša sugovornica.

No, dnevnih vezova u Funtani imala malo u odnosu na uobičajene brojke. Do sada je pad tranzitnih vezova oko 70%.

Na upit što goste najviše brinu i što najčešće komentiraju u Funtani jest da se boje da će njihove države zatvoriti granice, te da će morati u karantenu ili na testiranje po povratku kući.

Bez obzira na sve to i za Marinu Funtana očekuje se da će na kraju godine, kada podvuku crtu, poslovanje biti solidno.

-Za kraj želim se zahvaliti svim našim gostima što su došli i tako podržavaju naš rad. A to nam je, kao i svim ostalim turističkim subjektima ne samo u Vrsaru i Funtani, jako važno, zaključila je predsjednica Uprave Montrakera Nataša Radin Trifunović, uputivši pritom posebne zahvale i djelatnicima za njihov trud i rad u ovim posebnim uvjetima.

Spomenimo još da marine u vlasništvu komunalnih poduzeća nisu od države, za razliku od drugih tvrtki, dosad dobile nikakvu pomoć ni mjere olakšice. Nisu imali pravo ni na naknadu za očuvanje radnih mjesta za radnike. Svi zahtjevi da ih se oslobodi barem dijela nameta koje je ministarstvima i Vladi poslalo nacionalno strukovno udruženje marina ostali su bez odgovora.

VRSAR: TZ-u kroz EU projekt ADRIALINK stiže 1,5 milijuna kuna za održivo upravljanje turizmom

VRSAR: TZ-u kroz EU projekt ADRIALINK stiže 1,5 milijuna kuna za održivo upravljanje turizmom

DEGUSTAZIONE U TARU: Večera i vođena degustacija vina Franca Armana iz Vižinade

DEGUSTAZIONE U TARU: Večera i vođena degustacija vina Franca Armana iz Vižinade