in

Grad Poreč potpisao sporazum o suradnji s HGK-om za još veći uzlet gospodarstva

Potpisan sporazum o suradnji - Foto Tanja Kocijančić

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić potpisali su danas u Maloj vijećnici Grada Poreča Sporazum o suradnji. Poreč je među prvima u našoj županiji iskazao apsolutnu spremnost i potpisao sporazum kojim se uređuju međusobni odnosi Grada Poreča i HGK – Županijske komore Pula vezani uz međusobnu suradnju i razmjenu gospodarskih informacija.

Predsjednica Županijske komore Pula Jaklin Majetić istaknula je kako se Sporazumom dodatno formalizira odlična suradnja kakvu HGK već godinama ima s Gradom Porečom, te može poslužiti ostalim sredinama za primjer. Direktor pulske Županijske komore Damir Sirotić dodao je da novi Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori točno definira ulogu županijskih komora, a u njihovom fokusu upravo je suradnja s jedinicama lokalnih samouprava.

Između ostalog, pojasnili su, ovim su sporazumom jasno definirani postupci izrada stručnih analiza, mišljenja i informacija o gospodarskim pitanjima i problemima gospodarskih subjekata, kao i uključivanju HGK u rad povjerenstava i ostalih radnih tijela vezanih za izradu strategija, planova razvoja i oblikovanje gospodarskih mjera na području Grada Poreča te ostalih oblika suradnje vezanih uz gospodarske aktivnosti.

O dobroj suradnji koja će se nastaviti i u budućnosti govorio je gradonačelnik Peršurić, naglasivši da je broj poduzetnika na području Grada Poreča među najvećim u Hrvatskoj. Dodao je da Grad stalno traži načine kako pomoći poduzetništvu u okvirima svojih mogućnosti, a tu je posebno istaknuo mjere pomoći i potpore koje uvode osluškujući potrebe poduzetnika.

Naglasio je da su na tragu toga i oformili Upravni odjel za gospodarstvo i EU fondove na čijem je čelu pročelnica Morena Mičetić, koja je pak detaljnije predstavila mjere pomoći koje nude poduzetnicima.

Osmišljen je čitav set mjera koje su uspješno prihvaćene i za njima svake godine raste interes.

Primjerice, imaju mjere za početnike, odnosno bespovratne financijske potpore za početak poslovanja, nabavu opreme, uređenje poslovnog prostora i slično.

Pročelnica je istaknula da su vrlo korisne potpore za poduzetnike u razvoju u obliku sufinanciranja kamata na poduzetničke kredite za investicijske projekte i za obrtna sredstva. Naime, porečki poduzetnici iskoristili su gotovo cijeli kreditni potencijal od 50 milijuna kuna.

Osmišljeni su i vaučeri za besplatno korištenje moderne industrijske opreme iz domene 3D modeliranja, 3D skeniranja i 3D printanja u Proizvodnom parku Torpedo u Rijeci. Mičetić Fabić je na kraju spomenula i potpore za žene poduzetnice, po čemu je Grad Poreč prepoznatljiv i u cijeloj Hrvatskoj. Prošle su godine, naime, oborili rekord sa 60 posto poduzetnica koje su koristile gradske potpore.

-Sada idemo u mjeru poticanja poduzetništva mladih. Prilagodljivi smo i činimo sve da proračunska sredstva usmjerimo tamo gdje će ona dati najveći efekt na razvoj poduzetništva, naglasila je pročelnica Mičetić Fabić.

Klub za mlade Poreč

POREČ: Uskoro 1. kolo Kviz lige u Klubu za mlade

mjerenje brzine Ilustracija - Foto Policijska uprava vukovarsko-srijemska mup mjerenje brzine

Radari u Istri u petak 10. ožujka 2023.