in

HGK – Dobitnici Zlatne kune porečka Plava laguna, Carel Adriatic iz Labina i E.C.S. iz Buja

Hotel Parentium Plava Laguna

Nacionalna razvojna strategija bila je glavna tema online sjednice Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Pula, koju je vodila predsjednica Jasna Jaklin Majetić. O nacrtu ovog strateškog dokumenta za koji je do 12. prosinca otvoreno javno savjetovanje govorili su dr.sc. Zvonimir Savić, glavni ekonomist HGK i posebni savjetnik premijera za ekonomska pitanja i Valter Flego, član Europskog parlamenta.

Nacionalnom razvojnom strategijom (NRS) definirana su četiri glavna razvojna smjera do 2030. godine: Održivo gospodarstvo i društvo; Jačanje otpornosti na krize; Zelena i digitalna tranzicija te Ravnomjeran regionalni razvoj.

Uz dugoročne razvojne smjerove i strateške ciljeve države, ovom Strategijom ujedno se utvrđuju i smjernice i prioriteti za pregovore s Europskom komisijom o korištenju europskih sredstava, istaknuo je Savić. Europarlamentarac Flego snažno se založio za usmjerenost na Zelenu i digitalnu tranziciju, ističući kako će se više od 50 posto proračuna Europske unije usmjeriti upravo na ovo područje, te kako je potrebno da se na razini države, ali i županija definiraju prioriteti.

Gospodarstvenici se trebaju intenzivno uključiti u proces izrade operativnih programa koji će započeti odmah po donošenju strategije i tako osigurati uključivanje konkretnih ciljeva i mjera od interesa za razvoj gospodarstva u te programske dokumente, zaključeno je na sjednici.

Povodom 145 godina Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču o njegovom doprinosu razvoju poljoprivrede i gospodarstva Istre govorili su ravnatelj Instituta dr.sc. Dean Ban i županijski pročelnik za poljoprivredu dr.sc. Ezio Pinzan.

Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama u 2019.

Na sjednici Gospodarskog vijeća objavljena je i odluka o dodjeli plaketa Zlatna kuna HGK – Županijske komore Pula najuspješnijim trgovačkim društvima u 2019. godini. Porečka Plava laguna dobitnik je Zlatne kune u kategoriji velikih trgovačkih društava, a Carel Adriatic d.o.o. iz Labina dobitnik u kategoriji srednjih trgovačkih društava. Najuspješnije malo trgovačko društvo je E.C.S. d.o.o. iz Buja.

Plakete Zlatna kuna kao i posebno priznanje HGK Institutu za poljoprivredu i turizam uručit će se naknadno, priopćeno je iz HGK – Županijske komore Pula.

Stožer objavio detalje o cjepivima: Kad i kako se cijepiti, je li sigurno…

Od subote kreću kazne za kršenje mjera, evo na što treba paziti