in

HGK: Nuditi usluge pustolovnog turizma zahtijeva dodatnu edukaciju

Foto HGK – Županijska komora Pula

Meteorologija, sigurno vođenje grupa na izlete i ture, orijentacija i kartografija, pružanje prve pomoći u prirodi, bile su teme dvodnevne edukacije za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi, koja je održana u  HGK – Županijskoj komori Pula.

Edukaciju su organizirale Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska gorska služba spašavanja na temelju Zakona o pružanju usluga u turizmu. Naime, od 3. prosinca 2019. godine sve pravne i fizičke osobe koje pružaju usluge aktivnog i pustolovnog turizma moraju angažirati ili imati zaposlenu osobu s odgovarajućim domaćim ili stranim uvjerenjem, odnosno certifikatom kojim se utvrđuje sposobnost i razina vještine obavljanja pojedine aktivnosti.

Biciklizam, planinarenje, jahanje, slobodno penjanje, špiljarenje, neke su od dvadesetak aktivnosti koje su u okviru Zajednice pustolovnog turizma HGK prepoznate kao specifične turističke usluge pustolovnog i aktivnog turizma.  I usluge koje se, primjerice, pružaju na motoriziranim vozilima – quad, buggy, terenska vozila, motocross vođene i organizirane ture spadaju u aktivnosti koje zahtjevaju ovakvu edukaciju.

Riječ je o aktivnostima koje se vrlo često odvijaju u područjima na otvorenom, ponekad neuređenom prirodnom okruženju ili u posebno uređenim i opremljenim mjestima koja zbog svojih specifičnosti mogu predstavljati rizik za sudionike– korisnike, stoga je edukacija izuzetno bitna, istaknuo je jedan od predavača iz Hrvatske gorske službe spašavanja Mladen Mužinić.

Izvor  HGK – Županijska komora Pula

Foto Grad Buje

BUJE – Prijavite se na radionicu i naučite sve o Adobe Illustratoru

Foto Sportska zajednica Grada Poreča

POREČ: Predavanje sportskog psihologa dr. sc. Borisa Balenta