in

HRVATSKU čeka enormno zaduživanje: Nastavak projekata i digitalizacija ključni za vitalno funkcioniranje svih sektora

U uredu eurozastupnika Valtera Flega održan je sastanak zastupnika u Europskom parlamentu Valtera Flega i predsjednice HGK – Županijske komore Pula Jasne Jaklin Majetić vezano za aktualnu gospodarsku situaciju u Istarskoj županiji i utjecaj COVID-19 na poslovanje.

Predsjednica Županijske komore Pula informirala je eurozastupnika o poslovanju istarskih tvrtki i najugroženijim djelatnostima, kako gospodarstvenici ocjenjuju mjere za pomoć gospodarstvu na nacionalnoj i regionalnoj razini te koja su njihova očekivanja. Pritom je istaknula kako je izuzetno važno ulagati u istraživanje i razvoj, ICT sektor i digitalizaciju, te podsjetila kako je Hrvatska gospodarska komora već 2017. godine započela s projektom Digitalne komore. Kroz ovaj projekt unaprjeđena je komunikacija između HGK i tvrtki, ali i među samim gospodarstvenicima, kojima je omogućeno korištenje niza usluga u cilju unaprjeđenja i olakšavanja poslovanja – od online edukacija, pronalaženja poslovnih partnera i provjere njihovog poslovanja, do aktivnog sudjelovanja u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira te korištenja niza financijskih i statističkih pokazatelja za potrebe analize tržište radi promocije i poslovanja na domaćem i međunarodnom tržištu.

Tvrtke iz ICT sektora u Istri koje udruženo djeluju kroz Strukovnu grupu ICT Istre pri ŽK Pula ističu kako je važno da ICT projekti ostanu aktivni, te da se ne odgađaju. Iako će većina investicijskih projekata biti odgođena zbog mjera štednje kao posljedice pandemije, nužno je da se ICT industrija i dalje potencira zbog gospodarski strateške važnosti za Hrvatsku. Nastavak projekata i digitalizacija koja će zahvaćati sve više sektora, ključne su za vitalno funkcioniranje svih sektora.

U ovoj situaciji Europska unija treba dodatno ulagati u paneuropske projekte koji će jačati zajedničko tržište, a tome će najviše doprinijeti snažna digitalizacija poslovanja. Iskustvo rada od kuće u ovim teškim okolnostima ugroze zdravlja zbog COVID-a 19, ponovno potiče na zajedništvo te daljnjom digitalizacijom otvara  prilike za rad od kuće i kvalitetnije uključivanje u društvo osoba s teškoćama u kretanju, slabovidnih osoba i drugih, naglasila je Jaklin Majetić.

Digitalizacija se dokazala kao dobar saveznik u borbi protiv koronavirusa i zato ću nastaviti inzistirati kroz rad u Europskom parlamentu i odborima da se ti procesi nastave poticati i ubrzavati, koristeći europska sredstva, iskustva i know-how, rekao je eurozastupnik Flego.

U narednom periodu očekuju nas enormna zaduživanja zajedno s državama članicama, s ciljem zadržavanja ljudi na poslovima i omogućavanju poduzećima povratak na tržište s novom snagom. Programom SURE osigurano je 100 milijardi eura, a u pripremi su dodatni programi uz koje bi ukupna financijska injekcija za spas EU gospodarstva u ovoj prvoj fazi iznosila čak 500 milijardi eura. Na državama je odluka raspodjele sredstava, a od Vlade RH očekujem da ozbiljno stane iza turističkog i transportnog sektora kao trenutačno najpogođenijih ovom krizom, zaključio je Flego.

Izvor: Priopćenje HGK – Županijske komore Pula, direktora Damira Sirotića

Ministarstvo otkupilo i doniralo 20 tona mliječnih proizvoda potrebitima

Uskrsna poruka MARKA FERENCA, načelnika Vižinade: Budimo solidarni, zaštitimo sebe i druge!