in

IVICA MILOTIĆ, VLASNIK POREČKOG TRGOVAČKOG DIVA: “Nisam prodao Istarske supermarkete”

Ivica Milotić/Foto Tanja Kocijančić

Porečka tvrtka Istarski supermarketi, jedan od većih trgovačkih lanaca koji posluje u Istri, zbog svojeg je uspješnog poslovanja već bila na meti velikih tvrtki koje su je željeli kupiti. U posljednje se vrijeme u gradskim kuloarima priča da je ova porečka tvrtka prodana, no vlasnik, Porečan Ivica Milotić koji je prije 17 godina počeo s jednom butigom da bi ih danas tijekom ljeta imao čak 111, to nam je demantirao.

-Istina je da se jedan poljski fond interesirao za kupnju Istarskih supermarketa, ali posao nije zaključen, izjavio nam je danas Milotić. Dodao je da je dosad bilo i drugih ponuda iz poznatih hrvatskih firmi, ali za sada se ništa ne mijenja. Sjedište IS-a i dalje ostaje u Poreču, gdje su u menadžmentu i upravi mahom domaći ljudi, Porečani i iz drugih krajeva Istre.

Spomenimo samo da se kao zainteresirani kupac spominje poljski fond Enterprise Investors o kojem se lani u Hrvatskoj u medijima pisalo jer je najprije kupio 65 posto udjela u zagrebačkom pekarskom poduzeću Pan Pek, a zatim i 100 posto udjela u dalmatinskom trgovačkom lancu Studenac. Poljaci su najavili da tu neće stati, odnosno da je to tek početak ulaganja u našoj državi. Neslužbeno saznajemo da su pokušali u Poreču kupiti i jednu privatnu zdravstvenu ustanovu, ali na kraju se prodaja nije realizirala. A nije im uspjelo doći ni do Istarskih supermarketa.

Bila je to prilika da s Milotićem razgovaramo o predstojećoj turističkoj sezoni za ovu domaću tvrtku koja je počela kad je naš sugovornik preuzeo market od svog oca u jednom turističkom naselju Plave lagune. Tada nije ni zamišljao da će danas imati čak 540 stalno zaposlenih i 65 marketa koji rade cijelu godinu. No, to sve naraste tijekom turističke sezone – zaposlenih bude 840 u čak 111 butiga. Istarski supermarketi posjeduju devet vlastitih prodavaonica, dok druge imaju u najmu po cijeloj Istri, osim u Labinu. Poznati su po tome što su preuzeli trgovine nekadašnjeg pulskog trgovačkog diva Puljanke i pazinskog Istracommercea, posluju u turističkim naseljima svih najvećih istarskih hotelijerskih kuća, a mogu se, k tome, pohvaliti i da su posljednje dvije godine ostvarili godišnji prihod od oko 390 milijuna kuna.

K tome, lani je u medijima odjeknulo njihovo 25-postotno povećanje plaća svim radicima u maloprodaji. Dotad je prosječna plaća bila između 3.600 i 3.700 kuna, a podigli su je na 4.300 kuna. Prosječna je plaća lani u Istarskim supermarketima bila oko 5.273 kune neto.

Jedini su istarski lanac koji posluje uz bok velikih firmi poput Kauflanda, Konzuma, Lidla i Plodina.

-Svake godine ulažemo oko deset milijuna kuna u obnovu marketa, i vlastitih i onih u zakupu, veli Milotić i naglašava da bi se njihovo poslovanje i dalje širilo, ali oprezni su zbog najava o turističkoj sezoni i općeg nedostatka radnika.

Za sada su već angažirali dio radnika, a neki već godinama rade kod njih po sezoni. No, nedostaje im barem još 200 djelatnika, od kojih će 80-ak biti studenti i učenici. Njihov odjel za ljudske resurse obilazi hrvatske zavode za zapošljavanje i stalno traži.

-Interesa nema puno, ali vjerujem da ćemo sve uspjeti riješiti do sezone, kao i dosad. Uglavnom nam radnici dolaze iz Slavonije, a svima nudimo besplatan smještaj, prijevoz do posla i naknadu za topli obrok. Za one koji gravitiraju Poreštini prije dvije godine kupili smo zgradu u Stanciji Vodopija, dok u Puli i Rovinju za njih plaćamo najam stanova, veli Milotić.

Kako bi bili konkurentniji i privukli kupce u svoje trgovine, pokrenuli su vlastiti brend Histris u kojem proizvode godišnje 240 tona mesa – dio toga su suhomesnati proizvodi a dio pakirano svježe meso. Proizvodnja je u pogonu u Svetom Petru u Šumi, na mjestu gdje je nekoć preradu imao Puris. Milotić kaže da su zadovoljni kako Histris posluje.

-Histris proizvodi mogu se naći samo u našim trgovinama, a prave se isključivo od hrvatskog mesa izmalog uzgoja, mahom iz okolice Karlovca. Ni ondje nemamo mogućnosti širenja, jer mesara na tržištu rada nema. Sada se u Puli u školi za mesara školuju tek dva učenika, zaključio je Ivica Milotić.

ŽIVI ZID O LAKOTI: Za ekološku katastrofu koja prijeti cijeloj Istri krivi su Istarska županija, Grad Pazin i tvrtka Kamen

Zašto mladi napuštaju Hrvatsku?