in

Krug Istra i HGK: Ključ uspjeha poduzetnica u pandemiji pozitivan stav i suočavanje s izazovima

Poduzetnice i izazovi poslovanja u pandemijskim vremenima COVID-19, tema je virtualnog okruglog stola, koji su povodom obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica, 16. studenoga organizirali Krug Istra – Udruga poslovnih žena Istre i HGK – Županijska komora Pula.

Na okruglom stolu sudjelovale su predsjednice uprava, vlasnice i čelne osobe istarskih tvrtki: Virna Višković Agušaj (Holcim (Hrvatska) d.o.o.), Sanja Radas (Carel Adriatic d.o.o.), Gordana Deranja (Tehnomont d.d.), Milena Mičić (Aquarium Pula d.o.o.), Davorka Peruško-Stipić (Istra tech d.o.o.), Velka Šuran (Luxuries 02.06. d.o.o.  – Weddings  in Istria), Katarina Peršurić Bernobić (Pjenušći Peršurić d.o.o.), Meri Pincan i Monika Cukon (Nashe cosmetics d.o.o.).

Poduzetnice su istaknule kako je COVID-19 uzrokovao značajne promjene načina rada u vidu uvođenja novih radnih alata i digitalizacije, kao i nužnu potrebu uspostavljanja sigurnog načina rada za zaposlenike i klijente. Unatoč dodatnim troškovima u poslovanju, koji nisu zanemarivi, i činjenici da je pojedinim poslovnim subjektima, odnosno djelatnostima, bio otežan ili čak onemogućen rad, istarske poduzetnice nastavljaju s novim planovima razvoja i investicijama.

Primjerice, poslovnim subjektima u domeni organizacije evenata, onemogućen je rad na dulje vrijeme, pa se putem strukovnih udruženja na razini Županijske komore Pula i HGK postiglo da se ova pogođena skupina poduzetnika i njihova djelatnost uvrste u korisnike potpora za očuvanje radnih mjesta.

Velik porast troškova, odnosno cijena građevinskog materijala i proizvoda zadnjih godina, posebno je zabrinjavajući za one poslovne subjekte čije je poslovanje vezano za ugovore sklopljene na temelju javne nabave. Zbog novonastale situacije i potrebe revidiranja takvih ugovora, hrvatska je Vlada na inicijativu Hrvatske gospodarske komore donijela Zaključak o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda, istaknuto je na okruglom stolu.

Govoreći o aktivnostima HGK, predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić predstavila je djelovanje i aktivnosti mreže EWN – Eurochambers Women Network. Riječ je o mreži koja djeluje u sklopu udruženja europskih gospodarskih komora Eurochambers koja je osnovana u cilju dijeljenja znanja i dobrih praksi, umrežavanja i stvaranja partnerstava na razini Europske unije, u kojoj sudjeluju predstavnice svih članica Eurochambresa iz 26 zemalja. Za poduzetnice je posebno zanimljiv i tzv. program Women Leadership Programme koji se provodi u sklopu Europskog vijeća za inovacije, a koji omogućuje umrežavanje, edukacije i različite oblike mentoriranja, istaknula je Jaklin Majetić.

Kako je i podrška javnog sektora neophodna poduzetništvu, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i EU  fondove Grada Poreča, Morena Mičetić Fabić istaknula je kako je Grad uveo iskorak u programu potpora za razvoj poduzetništva. Naime, poduzetnice početnice mogu koristiti potporu za subvencioniranje boravka djeteta u dječjem vrtiću u trajanju od šest mjeseci.

Predsjednica Kruga Istra Gordana Restović zaključila je kako neovisno o djelatnosti i veličini tvrtki iz kojih dolaze poduzetnice, svima je zajedničko da su voljne podijeliti izazove s kojima su suočene u svom poslovanju od početka pandemije COVID-19 i načine i napore koji su poduzeti radi njihovog prevladavanja. Unatoč poteškoćama, sve poduzetnice imaju pozitivan stav prema poslovanju, a istaknule su potrebu češćeg umrežavanja i sagledavanja gospodarskog stanja u Istri iz perspektive žena poduzetnica. Pritom su priznanja kojima su u proteklom razdoblju nagrađene njihove tvrtke ili proizvodi dodatna motivacija za rad.

Izvor: HGK – Županijska komora Pula

sveti mauro misa bazilika ilustracija

Poreč obilježava sv. Maura – Dodjela nagrada, razgled Eufrazijane, izložba u Varvarima, promocija knjige…

irena hrstić grad pula foto

Šefica pulske bolnice: Zbog covida ukinuta onkološka kirurgija