in

Ministar Butković na Ipsilonu: Radovi u punom jeku, ali promet tom cestom pao za 70 posto

Istarski ipsilon prvi je projekt gradnje cestovne infrastrukture prema modelu javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj u koji je od početka projekta uloženo 800 milijuna eura. Ova cestovna mreža predstavlja žilu kucavicu Istarskog poluotoka kojom godišnje prometuje preko 10 milijuna vozila.

Radove koji su u punom jeku obišao je danas ministar mora i prometa Oleg Buktović sa suradnicima i direktom Bina-Istre Dariom Silićem, priopćeno je iz Bina-Istre.

Cjelokupni radovi trajat će 3 godine, a prva dionica Pazin-Cerovlje dužine je 12 km. Ukoliko meteo uvjeti budu dobri, ova dionica bi trebala biti dovršena i puštena u promet u trećem kvartalu 2020. godine, što će biti oko 5 mjeseci prije roka.

Dionica koja je upravo u izgradnji, od Pazina do tunela Učka dužine 28 km, predstavlja dopunu na puni profil Istarskog ipsilona te je veliki izazov za izvođače radova obzirom da uključuje izgradnju čak 31 objekta (nadvožnjaka i vijadukta) te potpuno novo odmorište.

Uz postojećih 100 km punog profila autoceste krajem 2018. nastavljena je izgradnja punog profila Istarskog ipsilona na dionici Pazin-tunel Učka. Procijenjena vrijednost investicije ove dionice, koju nazivamo fazom 2B1 iznosi oko milijardu i 237,5 milijuna kuna.

Kako bi se pratila projektna  dinamika te ispoštovali rokovi izgradnje, ekipe na gradilištu osiguravaju intenzivan tempo rada u dvije smjene a unatoč vrlo intenzivnim aktivnostima uz postojeću trasu, tijekom cijelog perioda izgradnje istočnog kraka Ipsilona osigurana je protočnost uz što manje remećenje prometa.

Pored važnosti s aspekta sigurnosti prometa, koji se dobiva punim profilom autoceste, izgradnja ove dionice predstavlja i značajan impuls ulaganja u gospodarstvo.

Na gradilištu trenutno ima više od 700 radnika i gotovo 200 strojeva a aktivnosti, kao i broj ljudi, povećavaju se iz dana u dan.

-Cjelokupni radovi od Pazina do Učke trajat će 3 godine te se očekuje da će čitava dionica biti gotova do lipnja 2021. ako se situacija s pandemijom izazvanom koronavirusom ne pogorša. Ovo je ujedno trenutno i jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u državi vrijedan 160 milijuna eura na kojem dnevno radi i 700 radnika. Radi se na cijeloj dužini Ipsilona od Pazina do tunela Učka koji će dobiti puni profil autoceste. A radovi se onda nastavljaju na probijanju druge cijevi tunela i dalje ceste u smjeru Matulja, najavio je danas u Pazinu prilikom obilaska gradilišta ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Poručio je i da veliki i infrastrukturni radovi poput ovoga, ali i Pelješkog mosta te željezničkih projekata ne staju.

Dario Silić, generalni direktor Bina Istre, rekao je: „Pojavom COVID-19 sredinom ožujka, brzo smo poduzeli mjere zaštite radnika kako eventualni slučajevi zaraze ne bi utjecali na tijek radova i izazvali kašnjenje projekta. Unatoč značajnom broju radnika, do sada ne bilježimo slučajeve zaraze na gradilištu čemu zasigurno pridonosi rad na otvorenom te mjere predostrožnosti koje su pravovremeno implementirane.

Međutim, pojava COVID-19 značajno je utjecala na razinu prometa te proteklih mjesec dana bilježimo pad prometa od gotovo 70%. U ovom trenutku bitno je poštivati mjere Stožera civilne zaštite te se nadamo skoroj normalizaciji pa i povratku turista tijekom ljetnih mjeseci.“

Zbog mjere ograničavanja kretanja, Bina Istra produžuje roka valjanosti pretplate za 3 mjeseca

Uslijed pojave COVID-19 i mjera ograničavanja kretanja, brojni korisnici nisu mogli koristiti Istarski ipsilon prema uobičajenim navikama. Svjesni ovih izvanrednih okolnosti, produžit ćemo rok valjanosti pretplate na cestarinu za korisnike ENC PLUS paketa za dodatna 3 mjeseca, kako bi po prestanku ograničavajućih mjera bili u mogućnosti i dalje koristiti Istarski ipsilon po najboljim uvjetima.

POREČ: Nove prometnice i nogostupi u Varvarima, Novoj Vasi i Novom naselju

alkohol vozač pijan ilustracija policija

Pijan vozio kroz naselje 137 km/h