in

Mjesec poduzetništva u POREČU – Dođite na panel raspravu “Migracija, zapošljavanje i integracija stranaca”

Ilustracija - Foto Chuttersnap za Unsplash

U sklopu programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču, u četvrtak, 12. listopada 2023., u Velikoj vijećnici Grada Poreča (Obala m. Tita 5) s početkom u 12:00 sati, održat će se panel rasprava Migracija, zapošljavanje i integracija stranaca – izazovi i mogućnosti. Pozivaju se obrtnici i poduzetnici koji zapošljavaju ili imaju namjeru zapošljavati strance, kao i svi ostali zainteresirani lokalni dionici te migranti koji rade u Poreču da se uključe u raspravu o ovoj vrlo aktualnoj temi.

U suradnji s Gradom Porečom, ovaj panel organizira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u sklopu aktivnosti projekta “Tehnička podrška za integraciju državljana trećih zemalja u RH”, iniciranog od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP) i financiranog od Europske Unije iz Instrumenta za tehničku potporu (TSI). Migracije su globalni fenomen i na njih treba gledati kao izvor prosperiteta, inovacija i održivog razvoja, o čemu svjedoče razna istraživanja koja govore o pozitivnom utjecaju migranata na tržište rada i ekonomski rast država domaćina. Bez obzira na to, migracije sa sobom donose različite izazove, koji zahtijevaju različite razine prilagodbe i usmjeravanja.

U okviru panel diskusije razmatrat će se trenutna situacija u Republici Hrvatskoj na temu zapošljavanja stranih radnika. Glavne teme bit će bolja pripremljenost stranih radnika na tržište rada, pružanje pomoći poslodavcima i poduzetnicima, kao i integracija stranih radnika u društvo.

Panelisti:

  • Robi Belušić, načelnik Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove u PU Istarskoj
  • Elizabeta Filipaj, rukovoditeljica Odsjeka za EURES, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ)
  • Natali Komen, direktorica, Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga ugostiteljstva i turizma
  • Ivan Piteša, šef Ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM)
  • Damir Sirotić, poslovni tajnik, HGK, Županijska komora Pula
  • Robert Velenik, tajnik HOK, Udruženje obrtnika Poreč Moderatorica: Martina Car, Ured Međunarodne organizacije za migracije (IOM)

Predavanje je besplatno, a zbog ograničenog broja mjesta potrebno je izvršiti prijavu na email adresu: gospodarstvo@porec.hr do srijede, 4. listopada do 12:00 sati.

-Navedena panel rasprava je jedna od aktivnosti u okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču 2023., koju već šestu godinu organizira Grad Poreč u cilju promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije se tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područjima interesa, u kojima osim Grada Poreč sudjeluju gradske ustanove, obrazovne institucije i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova, kojima se zahvaljujemo, navodi se u priopćenju Grada Poreča.

Foto Grad Poreč

POREČ: U Bonacima uskoro širenje kanalizacijske mreže

traka policija mup

Istra: Nastavio gradnju nelegalnog objekta iako mu je inspekcija zatvorila gradilište