in

Na snazi “kontrolirane” cijene goriva koje je odredila Vlada

Benzinska postaja u Poreču s blokiranim cijenama. - Foto Tanja Kocijančić

Prije četiri dana na benzinskim postajama osvanule su najviše cijene goriva u novijoj hrvatskoj povijesti. Pa je tako litra benzina poskupjela za 26 lipa te je na većini crpki prešla cijenu od 11 kuna i 30 lipa. Cijena dizela skočila je još više, za čak 40 lipa, pa je cijena do jučer bila oko 11 kuna i 40 lipa. Zbog toga je Vlada odlučila intervenirati.

Od danas su tako zbog Vladine odluke na benzinskim postajama osvanule ograničene cijene goriva. Cijene benzina smiju biti najviše 11.10 kuna, a dizela 11.00 kuna. To u praksi znači da se od ponoći na gotovo svim benzinskim postajama benzin i dizel prodaju po istim cijenama. 

Kako piše Index.hr, zbog vladine uredbe od danas se ukida i praksa viših cijena goriva na autocestama, ali i generalno različitih cijena na raznim benzinskim postajama. Ovo znači i da distributeri više ne smiju prodavati svoja premium goriva po višim cijenama, zbog čega je Ina već najavila da će svoja Class Plus goriva prodavati samo do isteka zaliha. 

Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koju je u četvrtak donijela vlada maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju se za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u iznosu od 11.10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani Uredbom ili drugim posebnim propisima, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Maksimalni iznosi cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV. U cijenu naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu.

Maksimalne maloprodajne cijene određene su za neprekinuto razdoblje od najduže 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe, odnosno do 16. studenog, objavio je Index.hr .

divlja svinja ilustracija

U Rovinju u tijeku lov na divlje svinje

Zapljena heroine i droga presica policija istarska pazin 16-10-2021

11 UHIĆENIH, 1 U BIJEGU: Policija prekinula krijumčarski kanal DROGE za Istru i Dalmaciju – Zaplijenjeno i milijun kuna