in

Nova kreditna linija za istarske poduzetnike i obrtnike s najpovoljnijim uvjetima na tržištu

Svečanim potpisivanjem ugovora za provedbu nove kreditne linije „Poduzetnik Istarska županija 2020.“, između Istarske županije, gradova Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj i Vodnjan, poslovnih banaka, HBOR-a te Istarske razvojne agencije, danas je i službeno aktivirana nova i najizdašnija do sada kreditna linija ukupnog kreditnog potencijala od 385 milijuna kuna, pri čemu Istarska županija i gradovi subvencioniraju kamatu s jedan posto iz županijskog i gradskih  proračuna.

Prema riječima obnašatelja dužnosti župana Fabrizija Radina radi se o 17. po redu kreditnoj liniji, a operativno ju provodi Istarska razvojna agencija.

„Riječ je o još jednoj pomoći koju zajednički daju Županija i istarski gradovi, u suradnji s poslovnim bankama koje djeluju na ovome području, s ciljem oporavka našeg gospodarstva, posebice malih i srednjih poduzetnika, obrtnika te zadruga, koje je najviše pogodila pandemija COVID-19“, istaknuo je župan Radin.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić obratio se u ime svih devet gradova izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma kazavši kako se radi o još jednom lijepom primjeru istarskog zajedništva, ne samo po pitanju borbe protiv koronavirusa, već i u poticanju gospodarstva i poduzetništva. Primjer je to, dodao je pulski gradonačelnik, i dobre suradnje koju već gotovo dvadeset godina IDA ima s poslovnim bankama, a usmjerena je na obrtnike i poduzetnike.

Nova kreditna linija za istarske poduzetnike i obrtnike s najpovoljnijim uvjetima na tržištu

Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti naglasio je kako po prvi put u kreditnoj liniji sudjeluje ovoliki broj banaka te skoro svi istarski gradovi.

Kako je pojasnio direktor Sabatti, finalna kamatna stopa će se za nove investicije kretati u iznosu od 0,9 do 2 posto te za trajna obrtna sredstva u iznosu od 1,3 do 2,4 posto, prilikom čega je za obje namjene maksimalni iznos kredita 1,5 milijuna kuna uz maksimalan rok otplate 10 godina.

Ugovori su sklopljeni s osam poslovnih banaka koje su temeljem javnog poziva iskazale interes: Erste banka, Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka Umag, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisen banka, Addiko banka d.d. te Zagrebačka banka. Dodatno se sporazum sklopio i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, koja potiče poduzetništvo mladih, žena i početnika za čije će kredite konačna fiksna kamatna stopa iznositi 1 posto.

Namjena kredita uključuje investicijske kredite, što podrazumijeva kupnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme, nabavu novih proizvodnih objekata te obrtna sredstva do 30% iznosa kredita i kredite za trajna obrtna sredstva, što podrazumijeva nabavu sirovine, repromaterijala i troškove radne snage. Najniži iznos kredita iznosi 50.000,00 kuna u protuvrijednosti u EUR, a najviši  u iznosu od 1.500.000,00 kuna u protuvrijednosti u EUR.

Za operativnu provedbu kreditne linije zadužena je i ove godine Istarska razvojna agencija, koja je unaprijedila svoju mrežnu infrastrukturu te se od ove godine Zahtjev za poduzetnički kredit predaje u digitalnom obliku odnosno putem online platforme  na web stranicama Istarske razvojne agencije (www.ida.hr). Navedeno će doprinijeti lakšem i bržem procesu predaje zahtjeva, ali i kasnijoj obradi pristiglih zahtjeva, prilikom čega se zahtjeva minimalna i isključivo nužna dokumentacija, koju nije moguće pribaviti putem raznih javnih izvora podataka.

Od osnutka IDA-e uspješno je do sada provedeno 16 uspješno kreditnih linija u sklopu kojih je podržano 1100 poduzetničkih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna, priopćeno je iz Istarske županije.

Talijanska unija donirala novi kombi učenicima porečke TOŠ „Bernardo Parentin“

Talijanska unija donirala novi kombi učenicima porečke TOŠ „Bernardo Parentin“

Istarski Stožer donio nove mjere za okupljanja i ugostitelje - maske u kafićima obavezne samo za osoblje

Istarski Stožer donio nove mjere za okupljanja i ugostitelje – maske u kafićima obavezne samo za osoblje