in

NOVI DRUŠTVENI CENTAR NOVIGRADA – Kreće temeljita obnova kinodvorane „teška“ 14 milijuna kuna

Tekst&Foto Aleta Brattoni

Danas su posljednji put predstavnici medija imali priliku kročiti starom novigradskom kino dvoranom, jer već početkom sljedećeg tjedna tvrtka Kamgrad iz Zagreba započinje s njezinom dugoočekivanom rekonstrukcijom.

Vrijednost ugovorenih radova je 12,75 milijuna kuna s PDV-om, a rok za izvođenje je šest mjeseci, nakon čega Novigrađani i njihovi gosti mogu očekivati potpuno novi, multimedijalni kulturno-društveni centar koji će im omogućiti niz novih sadržaja za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.

„Intencija je da se ova stara zgrada novigradskog kina pretvori u jedan multimedijalni prostor za potrebe svih gradskih ustanova, udruga, ali i za programe koji, otkako je ova zgrada nažalost u lošem stanju, nedostaju u Novigradu. Bit će to jedan moderan centar za kulturu ali i ostale potrebe društvenog života našega grada, a pružat će cjelogodišnji program: prvenstveno za naše građane, a zatim i za goste, jer će se u njoj održavati i ljetne manifestacije“, izjavio je gradonačelnik Novigrada, Anteo Milos prilikom formalnog uvođenja odabranog izvođača radova u gradilište.

Uz gradonačelnika, formalnom uvođenju u posao nazočili su i direktor tvrtke Kamgrad Domagoj Kamenski, autor glavnog i arhitektonskog projekta rekonstrukcije Idis Turato iz arhitektonskog biroa Turato Rijeka, predstavnici tvrtki koje su sudjelovale u pripremi projekta, te predstavnici pazinskog Učka konzaltinga, kojem je povjeren stručni nadzor.

„Naš dio obuhvaća građevinsko-obrtničke radove, kao i instalaterske radove. Dio radova podrazumijeva rekonstrukciju dvorane, a dio se odnosi na dogradnju prostora“,  rekao je ovom prilikom Kamenski, dodavši kako vjeruje da će radovi biti gotovi u zadanom roku.

Dvorana će, kako saznajemo od arhitekta Idisa Turata, biti u potpunosti transformirana u polikulturni, novi centar koji će moći živjeti ne samo kao kino dvorana, već kao prostor u kojemu je moguće od jutra pa sve do večernjih sati provesti i do četiri različita programa. Naime, sadašnja će dvorana biti podijeljena u tri dijela: prostor pozornice koji se može koristiti i kao prostor za, primjerice, vježbu ili pak manje komorne predstave, zatim drugi dio činit će prostor namijenjen publici, iako se on također može koristiti za razna predavanja, dok je treći dio zamišljen kao prostor za različite otvorene događaje, od vježbi do manifestacija.

Grad Novigrad u svrhu rekonstrukcije zgrade kina u gradskom proračunu za ovu godinu predvidio je 14 milijuna kuna. Ususret rekonstrukciji i ponovnom stavljanju u punu funkciju ovog vrijednog gradskog prostora, Grad je, govori njegov gradonačelnik, formirao novu ustanovu, Centar za manifestacije i kulturu.

„Želja nam je objediniti sve manifestacije koje se danas već održavaju na području Grada Novigrada u jednu gradsku ustanovu koja će zatim upravljati ne samo ovim prostorom, već i svim gradskim manifestacijama“, pojašnjava Milos.

Projekt obnove djelo je arhitekta Idisa Turata

Dodajmo također kako je, putem dvaju odvojenih natječaja ukupne vrijednosti nešto više od milijun kuna, u tijeku nabava rasvjetne opreme i strojarskih instalacija (sustav grijanja, hlađenja i ventilacije). Ono što predstoji u dogledno vrijeme je nabava dijela namještaja i opreme prostora, te multimedijalne opreme.

BADERNA: Iz kuće ukrao novac i pištolj

Velik uspjeh: ZAVRŠJU srebro u izboru za najbolju filmsku lokaciju kao rodno mjesto ROBIN HOODA