in

NOVI ZAKON: Nema više godišnje kvote za zapošljavanje stranaca

Hrvatski sabor izglasao je novi Zakon o strancima, prema kojem se više neće utvrđivati godišnja kvota za zapošljavanje stranaca i kojim se jasnije propisuju odredbe u vezi s ulaskom, boravkom te radom stranaca u Hrvatskoj.

Prema novom Zakonu, od početka 2021. godine obveza će poslodavaca biti da, prije podnošenja zahtjeva za dozvolu za boravak i rad stranaca, prethodno od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zatraže provedbu testa tržišta rada.

Ako se utvrdi da u Republici Hrvatskoj nema nezaposlenih osoba koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, poslodavci će tada podnositi zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad Ministarstvu unutarnjih poslova, koje će po službenoj dužnosti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zatražiti mišljenje o zapošljavanju konkretnog stranca kod hrvatskog poslodavca.

Brzi test tržišta rada 

Postupak izdavanja dozvola za boravak i rad, uključujući provedbu testa tržišta rada, pred nadležnim tijelima trajat će najviše 30 dana.

Zakona propisuje i iznimke, kada se test tržišta rada ne mora provoditi, a odnose se na deficitarna zanimanja poput tesara, zidara, konobara, mesara te u slučaju sezonskog rada do 90 dana u poljoprivredi, šumarstvu, ugostiteljstvu i turizmu.

Prema novom Zakonu uvodi se i novi institut dugotrajne vize, takozvane vize D, u slučaju da je državljaninu treće zemlje odobren privremeni boravak zbog rada, spajanja obitelji, studiranja, istraživanja i srednjoškolskog obrazovanja.

Zakon propisuje i mogućnost reguliranja privremenog boravka takozvanim digitalnim nomadima, odnosno strancima koji obavljaju poslove digitalnim putem za inozemne poslodavce, objavio je portal Privredni.hr.

Zbog Covida-19 privremena obustava ribolova

Ministar Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru, uskoro predstavljaju obeštećenja za gospodarstvo