in

Novi zakon o POS-u: Građani će ubuduće puno lakše do stana uz kamatnu stopu od 2 posto

POS stanovi/Grad Umag/Foto Neven Gerenčir

Prijedlog izmjena Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), koji je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja uputilo u petak u javno savjetovanje, predviđa pomoć građanima i pri kupnji postojećih stanova na tržištu, daljnje smanjenje kamatne stope na javna sredstva u otplati s 3 na 2 posto godišnje, izgradnju i kupnju stanova za osobe deficitarna zanimanja, a regulira i zloupotrebu POS stanova, objavio je Poslovni.hr.

Kako stoji u nacrtu prijedloga zakona, koji je u javnoj raspravi do 23. ožujka, omogućava se pomoć u rješavanju stambenih pitanja širem krugu građanstva kupnjom stanova i na slobodnom tržištu iz razloga što Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) nema na raspolaganju dovoljan broj novoizgrađenih stanova. 

Nadalje, zbog tendencije smanjenja kamatnih stopa na tržištu kapitala smanjuje se kamatna stopa na javna sredstva u obročnoj otplati cijene stana s 3 na 2 posto godišnje, pri čemu u Ministarstvu ocjenjuju da će to smanjenje kamatne stope stimulirati kupnju stanova pod povoljnijim uvjetima.

S obzirom na nepovoljna demografska kretanja u Hrvatskoj, omogućava se i izgradnja te kupnja stanova za deficitarna zanimanja.

“Omogućuje se izgradnja i kupnja stanova u svrhu davanja u najam državnim službenicima za potrebe obavljanja službe, kako izvan mjesta prebivališta, tako i za osiguranje zapošljavanje deficitarnog kadra u javnim službama, naročito u nedovoljno razvijenim područjima Republike Hrvatske”, stoji u nacrtu.

Kako je ranije najavljivao potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, prijedlog izmjena sadrži i odredbe o zabrani davanja u najam ili prodaju neotplaćenih stanova radi sprječavanja zloporabe pri preprodaji i davanju u najam stanova kupljenih u POS programu pod povoljnijim uvjetima.

Tako će ugovor o kupoprodaji stana morati sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana ako kupac prethodno ne otplati ukupni preostali iznos dugovanja s kamatom na javna sredstva za razdoblje do prekida otplate, piše nadalje Poslovni.hr.

Pritom, ako APN utvrdi da se stan koristi suprotno zakonu ili ugovoru o kupoprodaji, ili ako su činjenice na kojima se temelji ugovor u kupoprodaji bile neistinite, dužan je o tome obavijestiti banku koja je dužna kredit proglasiti dospjelim u cijelosti i pristupiti prisilnoj naplati. U tom slučaju kupac je dužan APN-u isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora.

Također se jasnije definira visina cijene građevinskog zemljišta kada APN kupuje zemljište za izgradnju stanova, pri čemu ta cijena ne smije biti veća od utvrđene tržišne vrijednosti zemljišta.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja će izmjenama Zakona o POS-u, kojima će se zabraniti prodaja i iznajmljivanje POS-ovih stanova, stati na kraj zlouporabama jer je cilj POS-ove stanove graditi isključivo za one koji ih trebaju, poručio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja početkom veljače najavili su izmjene Zakona o POS-u. Predviđeno je da prijedlog izmjena tog zakona ide u dva čitanja u Hrvatski sabor, a njegovo usvajanje planira se prije lipnja.

“Radi se o dobroj mjeri, koja je omogućila da 8000 mladih obitelji dođe do svog krova nad glavom, a planiramo u sljedeće dvije godine izgraditi još 1000 stanova”, poručio je tada Štromar.

Inače, Zakon o društveno poticanoj stanogradnji donesen je 2001. godine i do danas je mijenjan i dopunjavan više puta, posljednji put u lipnju 2018. godine.

Do sada je njegovom provedbom izgrađeno ukupno 8.272 stana u 253 objekta u 79 jedinica lokalne samouprave. Ukupna investicijska vrijednost za 8.272 stana iznosi 4,28 milijardi kuna, a za što je Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila 1,12 milijarde kuna. Trenutno je u izgradnji 186 stanova u 4 grada – u Biogradu na Moru, Đurđevcu, Krku i Varaždinu, objavio je danas portal Poslovni dnevnik.

U pulskoj trgovini ukrali kablove za zvučnike i lampe

EVO KOLIKO NAS KOŠTAJU: Pogledajte plaće premijera, predsjednice, čelnika Ustavnog suda i HNB-a