in

NOVIGRAD prvi put u povijesti dobio ulicu s kamenim popločenjem

Foto: Grad Novigrad

Nedavno je završena rekonstrukcija partera u novigradskoj Ulici Zidine, koja je time za protekli blagdanski vikend posjetitelje dočekala u punom sjaju.

Ulica je popločena istarskim kamenom vrste “Kanfanar bajader”, a posebno je upečatljiv detalj dvojezičnog naziva ulice uklesanog u kameni parter, saznajemo iz gradske uprave.

Popločenju je prethodilo polaganje podzemne infrastrukture – fekalnog, vodovodnog i hidrantskog ogranka, u dužini od oko 75 metara. 

Temeljita rekonstrukcija ove ulice svojevrsni je pilot-projekt, kojim Grad Novigrad želi pokazati kako će u budućnosti izgledati planirano uređenje starogradske jezgre, koje će uključiti kompletnu rekonstrukciju podzemne infrastrukture te kameno popločenje središnjeg gradskog trga i pristupnih ulica. 

-Zanimljivo je istaknuti kako je dovršetkom radova na kamenom opločenju Zidine postala prvom gradskom ulicom u višestoljetnoj povijesti Novigrada potpuno popločanom kamenjem. Naime, ulice starogradske jezgre nikada dosad nisu u cijelosti popločavane; nekad je kameno opločenje stajalo tek uz rub kuća, a u novijoj povijesti ulice starogradske jezgre asfaltirane su, poručuju iz novigradske gradske uprave.

VRSAR: Od sutra u funkciji rampe s čitačem registarskih oznaka

U Umag za vikend stiže 150 oldtimera