in

Počinju ljetna sezonska sniženja. Evo do kada smiju trajati i što trgovci ne smiju raditi

ILUSTRACIJA - Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U ponedjeljak, 1. srpnja, počinju ljetna sezonska sniženja. Prilika je to potrošačima iscrpljenima inflacijom i naraslim životnim troškovima, da povoljnije kupe odjeću i obuću, neki kućanski uređaj ili koji drugi proizvod koji izvan sezone popusta možda samo gledaju u izlogu, piše portal N1.

Sezona sniženja često je i vrijeme kada se kupci žale na razne nepravilnosti i nedosljednosti u prodaji robe pa i razne trgovačke smicalice.

Mnogi možda ne znaju da u svrhu sprečavanja takvih propusta ili zavaravajućih praksi postoji Pravilnik o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja, usklađen s europskim direktivama o boljoj zaštiti potrošača. Onaj na snazi donijelo je tadašnje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u ljeto 2022. godine nakon što je prethodno donesen novi Zakon o zaštiti potrošača.

Dva sezonska sniženja po 60 dana

Pravilnikom je propisano da se sezonsko sniženje odvija dvaput godišnje. Zimsko sezonsko sniženje započinje 27. prosinca, ljetno sniženje 1. srpnja, a oba mogu trajati najdulje 60 dana. Prema tome, ljetno sezonsko sniženje koje počinje u ponedjeljak trajat će tijekom srpnja i kolovoza. Ili do isteka zaliha.

Tijekom razodblja sezonskog sniženja trgovac je dužan istaknuti dvije cijene na artiklu – sniženu cijenu i najnižu cijenu istog proizvoda tijekom 30 dana prije početka sezonskog sniženja. Obje cijene moraju biti istaknute vidljivo i čitljivo kako bi kupcu bilo jasno o kolikom sniženju se radi u odnosu na redovnu cijenu.

To se, prema spomenutom Pravilniku, jedino ne odnosi na oglašavanje usluga i ugovore o pružanju usluga sklopljene izvan poslovnih prostorija i na daljinu.

Cijeli članak pročitajte na protalu N1 OVDJE

ne diraj

HAK stanje na cestama 30.6: Kilometarske kolone prema Kaštelu i Plovaniji

Foto - Policijska uprava istarska - Ilustracija

Pedofil u Istri mikro kamerom snimao golu djecu