in

POREČ: 26 milijuna eura vrijedna investicija u obnovu Instituta za poljoprivredu i turizam

Ovako će izgledati zgrada Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču nakon obnove

Institut za poljoprivredu i turizam adaptirat će postojeću zgradu, dograditi novu te izgraditi moderni tehnološki poligon

Institut za poljoprivredu i turizam s 148 godina kontinuiranog organiziranog rada, jedna je od najdugovječnijih znanstveno-istraživačkih institucija u Republici Hrvatskoj.  Pored znanstveno istraživačkog rada, provodi se kontinuirani razvoj laboratorija i ostale infrastrukture Instituta, prvenstveno zbog pružanja usluga praćenja i kontrole kvalitete pojedinih proizvoda, a sve u svrhu kreiranja cjelovitog i funkcionalnog poljoprivredno-prehrambenog sustava u okruženju.

institut za poljoprivredu i turizam poreč
Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču

U tom smislu, na Institutu za poljoprivredu i turizam dovršena je izrada projektno tehničke dokumentacije i dobivena građevinska dozvolu za adaptaciju, rekonstrukciju, izgradnju i opremanje. U planu je  adaptacija postojeće zgrade te uspostavljanje tehnološkog poligona i ukupno 6 modernih laboratorija.

Riječ je o pripremi IRI projekta (Istraživanje, Razvoj i Inovacije) koji je s provedbom započeo u lipnju 2021. godine i trenutno se završava prva faza u kojoj je pripremljena kompletna projektna dokumentacija, dobivena građevinska dozvola i plaćeni svi doprinosi i naknade.

Završetkom prve faze Institut je spreman za apliciranje na nove natječaje za građevinske radove i opremanje laboratorija. U najavi je otvaranje novih poziva u drugoj polovici ove godine i Institut se planira prijaviti.

Unaprjeđenje poljoprivrede i primijenjenih istraživanja u biotehničkim znanostima u Istarskoj županiji

Cilj im je osiguranje potrebne istraživačke infrastrukture za formiranje i opremanje laboratorija za:  Tlo, biljku i vodu; Kemiju hrane; Zaštitu bilja; Fenotipizaciju i fiziologiju bilja; Senzornu analizu; te Genetičku i genomsku bioraznolikost.

Po adaptaciji postojeće zgrade iselit će se postojeći laboratoriji te će se prostor prilagoditi za potrebe uprave i provođenje istraživanja u društvenim znanostima, polje turizam.

Tehnološki poligon opremit će se najsuvremenijom opremom za testiranje i uvođenje naprednih tehnologija proizvodnje vina, destilata, maslinovog ulja, piva te prerade poljoprivrednih proizvoda i konzerviranja u laboratorijskim uvjetima.

Laboratoriji su prvenstveno namijenjeni znanstvenicima i istraživačima te njihovim doktorandima i poslijedoktorandima, kao i svim gostujućim znanstvenicima, suradničkim institucijama i gospodarskim subjektima. Ostali kapaciteti bit će na raspolaganju široj javnosti kroz usluge i savjetovanja.

Laboratoriji će kao i do sada, u jednom djelu svog poslovanja sudjelovati i u provođenju laboratorijskih analiza prehrambenih proizvoda, tla, vode i biljka, a  sve kako bi omogućili poljoprivrednicima da se bolje pozicioniraju kvalitetom svojih poljoprivrednih proizvoda na tržištu.

Dodijeljena EU sredstva

Neophodna sredstva za realizaciju prve faze, osigurana su iz projekta „Znanstvena platforma za istraživanje i razvoj inovacija u održivoj poljoprivredi – dogradnja i opremanje Instituta za poljoprivredu i turizam“ financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna ugovorena vrijednost projekta iznosila je 4.503.841,99 kn odnosno 597.762,56 EUR.

Planovi za budućnost

Po potpisivanju ugovora za drugu fazu realizacije projekta Institut za poljoprivredu i turizam pristupit će gradnji i adaptaciji objekata, dok će usporedno provesti organizacijsku reformu u smjeru efikasnijeg funkcioniranja te postizanja znanstvenih postignuća i suradnje s gospodarstvom.

Procjenjuje se da bi izgradnja i opremanje trajalo 36 mjeseci te bi ukupna investicija iznosila oko 26,4 milijuna eura. Ova iznimno bitna investicija učvrstila bi poziciju Instituta na nacionalnoj i međunarodnoj znanstvenoj sceni u biotehničkim i društvenim znanostima. Dodatni kapaciteti omogućili bi jaču suradnju sa dosadašnjim, pa i budućim korisnicima kroz zajednički razvoj specifičnih tehnologija i novih proizvoda, te kroz izradu razvojnih studija, poslovnih planova, gospodarskih i investicijskih programa, kod izrada specifikacija za zaštitu autohtonih proizvoda, saznajemo u Institutu za poljoprivredu i turizam.

NE KORISTITI PIXSELL

HZZO objavio tko se mora osobno javiti ako ne želi ostati bez zdravstvenog

Trg slobode za Uskrs - Arhiv - Foto Tanja Kocijančić

POREČ: Zajednica Talijana sudjeluje u programu za Uskrs s Lionsima