in

POREČ: Gradi se nova Petrolova benzinska crpka u St. Danelon

Gradi se nova benzinska crpka - Foto Tanja Kocijančić

Na ulazu u Poreču, u St. Danelon, gradi se nova benzinska crpka. Na tom je mjestu nekad bila bloketara poznatog porečkog poduzetnika.

Kako doznajemo, investitor je riječka tvrtka Ri-Petrol, koja benzinske crpke gradi diljem Hrvatske i koja će pumpu naposljetku dati u zakup tvrtki Petrol Hrvatska. Time će Petrol imati dvije crpke u Poreču, zajedno s već postojećom na porečkoj zaobilaznici.

Da bi mogli graditi ovu na ulazu u Poreču suglasnost su dobili od Hrvatskih cesta, državne tvrtke koja je vlasnik prometnice pored koje se gradi. Investitor je dobio lani u studenom građevnu dozvolu iz nadležnog porečkog ureda.

Vlasnik Ri-Petrola Jozo Kalem kaže da će zaposliti 11 djelatnika. Crpka, smještena na 4.000 četvornih metara, imat će imati kafić s otvorenom terasom, trgovinu s ponudom od prehrambenih proizvoda do auto opreme, te sve drugo što je potrebno putnicima koji se budu zaustavili. Naravno, uz sve vrste goriva pete i šeste generacije, auto-plin i punjač za električna vozila. Preko tisuću četvornih metara bit će zelene površine, hortikulturno uređene, naglasio je Kalem.

Vrijednost cijele investicije, zajedno sa zemljištem kojeg su kupili od porečkog vlasnika, teška je 1,8 milijuna eura.

-Za navedenu benzinsku postaju izdana je potvrda glavnog projekta, a Hrvatske ceste nisu još zaprimile zahtjev za izvođenje radova. Što se tiče procedure, nakon potvrde na glavni projekt i ishođene građevinske dozvole, a prije početka radova na državnoj cesti, Hrvatskim cestama investitor projekta predaje zahtjev za izvođenje radova tj. ishođenja suglasnosti. Hrvatske ceste prilikom davanja suglasnosti mogu postupati samo po ishođenoj građevinskoj dozvoli, pojasnila nam je Tamara Pajić, glasnogovornica Hrvatskih cesta.

Pitali smo i kakvo će biti prometno rješenje, odnosno hoće li se na tom mjestu izgraditi rotor, ali na to nismo dobili odgovor od HC-a.

Naime, mještani obližnjih Radoša s kojima smo razgovarali nemaju ništa protiv nove pumpe, ali brine ih jedino sigurnost prometa. Naime, taj je cesta vrlo prometna, naročito ljeti. Tom se prometnicom i inače brže vozi, zbog čega je često, naročito, otežano skretanje prema tom naselju.

Vlasnik Ri-Petrola rekao nam je da će ulaz na pumpu biti s donje strane, tj. iz pravca Poreča prema Baderni, a imat će i jedan izlaz s gornje strane, s obaveznim desnim skretanjem prema Kadumima, odnosno Pazinu. On računa da će se malo dalje pumpe izgraditi jedan rotor, pa će i oni proširiti gornju cestu te napraviti još jedan izlaz, ali to je još u fazi razvoja.

Investitor je naglasio da su zbog kiše radovi tekli nešto usporeno, ali uvjeren je da će objekt biti pušten u pogon kako su planirali – 15. svibnja.

Na ploči na gradilištu piše da se gradi benzinska postaja s pratećim sadržajima pod nazivom „Žbandaj 2“.

Projekt je djelo riječke tvrtke AMG Studio d.o.o., a izvođač radova je Rudar d.o.o.

Tekst i fotografije Tanja KOCIJANČIĆ


POREČ: Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

ISTARSKI STOŽER traži popuštanje mjera i samostalnost u donošenju odluka