in

POREČ: Gradit će se zaobilaznica koja će rasteretiti Galeriju i Vlašićevu ulicu

Grad Poreč do kraja srpnja planira raspisati natječaj za izvođenje radova izgradnje druge faze porečke međuzaobilaznice. Naime, nakon što je u 2017. godini porečka zaobilaznica dovršena u punom profilu, odmah se krenulo s planiranjem i izgradnjom međuzaobilaznice.

 Međuzaobilaznica, koja je važan dio ukupnog prometnog sustava grada Poreča, u svom će istočnom dijelu spojiti naselje Gornji Špadići i Gulići s Osnovnom školom Finida, potom do ulice Mate Vlašića i preko Gospodarske zone Facinka na Vukovarsku ulicu, paralelno s postojećom zaobilaznicom, te će na taj način dodatno povećati standarde prometovanja u gradu Poreču.

Izgradnjom Osnovne škole Finida u 2018. godini dovršena je izgradnja prve faze međuzaobilaznice koja spaja Osnovnu školu Finida sa zonom trgovačkih centara u Ulici Mate Vlašića. Druga faza, za koju će se sada raspisati natječaj, previđa probijanje trase koja će spojiti Ulicu Mate Vlašića s Vukovarskom ulicom. U tom je dijelu dio prometnice već izgrađen (ispred McDonald’sa, AM Centra i Metroa), a potrebno je izgraditi spoj od sadašnjeg rotora kod Kauflanda, oko Eurospina do Ulice Mate Vlašića, te dalje do Vukovarske.

– Glavni zadatak buduće međuzaobilaznice je da rastereti postojeće prometne pravce – porečku zaobilaznicu i Ulicu Mate Vlašića. Posebno tijekom ljetnih mjeseci. Izgradnjom međuzaobilaznice bit će omogućen pristup Gospodarskoj zoni Facinka iz više različitih smjerova, što će omogućiti veću protočnost prometa, veću sigurnost za sve sudionike u prometu te lakši pristup traženim sadržajima., komentirao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić planiranu investiciju, podsjetivši da je prilaz trgovačkom centru Galerija već sad omogućen i sa stražnje strane.

– Konačni cilj je spojiti naselja Gornji Špadići i Gulići s Osnovnom školom Finida. Time će se rasteretiti nekadašnja prometnica D75, kao i Ulica Mate Vlašića, olakšat će se pristup školi učenicima, roditeljima i djelatnicima, ali i svima koji gravitiraju navedenim naseljima, zaključio je Peršurić.

Sredstva za izgradnju druge faze porečke međuzaobilaznice predviđena su u gradskom proračunu za 2020. godinu, sukladno planu Upravnog odjela za komunalni sustav i uplaćenim sredstvima komunalnog doprinosa poslovnih subjekata u Gospodarskoj zoni Facinka. Po dovršetku postupka javne nabave, Grad će odmah pristupiti izgradnji druge faze međuzaobilaznice, kako bi spremno dočekala iduću turističku sezonu, dok će se projektiranja za preostale faze nastaviti u narednom razdoblju.

HOK traži hitne izmjene programa zadržavanja radnih mjesta

Istra ima dva novozaražena, rastu i druge brojke