in

POREČ: HGK dodijelio Institutu za poljoprivredu i turizam priznanje za doprinos razvoju gospodarstva

Povezivanje znanosti i gospodarstva temelj je konkurentnosti

Povodom 145 godina uspješnog poslovanja i doprinosa razvoju gospodarstva danas su ravnatelju Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču Deanu Banu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević i predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić uručili priznanje Hrvatske gospodarske komore.

-Značaj Instituta za poljoprivredu i turizam i nekad i danas ogleda se upravo u intenzivnoj suradnji s gospodarstvom. U hrvatskoj je poljoprivredi prisutan problem produktivnosti i nedostatne implementacije tehnoloških dostignuća, inovacija i digitalizacije čija primjena značajno pridonosi povećanju produktivnosti i konkurentnosti pa je time uloga Instituta u povezivanju znanosti i gospodarstva utoliko važnija, istaknuo je potpredsjednik HGK-a Kovačević.

U ime Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Pula Jaklin Majetić naglasila je kako Institut obilježava kontinuitet u zaštiti, promicanju i razvoju istarske poljoprivrede i zasluženo uživa visoki ugled znanstvene institucije, te iskazala zahvalnost za sve stručnjake koji su prisutni u gospodarstvu.

-Institut za poljoprivredu i turizam Poreč kao znanstveno-istraživačka i infrastrukturna institucija danas spada među najopremljenije u Hrvatskoj, a u sklopu Instituta djeluje šest laboratorija, među kojima su i dva nova –  laboratorij za fenotipizaciju i laboratorij za zaštitu biljaka, naglasio je ravnatelj Instituta Ban. Od 2018. do 2020. Institut je u investicijske projekte uložio više od 11 milijuna kuna.

Podršku radu Instituta dali su i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan i potpredsjednik Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Pula Miro Dodić.

-Sretno smo i ponosni što u Poreču imamo Institut koji je aktivan u znanstvenoj i lokalnoj zajednici. Podrška su poljoprivrednicima i pomažu im da budu još konkurentniji na tržištu. Nedavno smo posjetili njihov novi laboratorij sa značajnom suvremenom opremom, pa se možemo pohvaliti da imamo jedan od najboljih laboratorija ne samo u našoj zemlji, nego i u ovom dijelu Europe, naglasio je prigodom dodjele priznanja gradonačelnik Peršurić.

Bez vode 4. veljače dio Poreča

Ustavni sud odbacio tužbe banaka vezane za švicarce. Udruga Franak: Gotovo je!