in

POREČ: Kreće obnova županijske prometnice od Bašarinke do Červar Porta, u planu još dvije

Cesta od Bašarinke do Červar Porta - Foto Grad Poreč

Pomoćnica ravnatelja Županijske uprave za ceste (ŽUC) Biserka Griparić susrela se danas s gradonačelnikom Poreča Lorisom Peršurićem, pročelnikom za komunalni sustav Marinom Poropatom i suradnicima na temu sanacije i gradnje na prometnicama u ŽUC-ovoj ingerenciji na području Poreča i pripadajućih naselja u tekućoj godini. Na radnom sastanku obišli su prometnice na području Grada Poreča-Parenzo na kojima će se radovi odvijati u skorom periodu kao i lokacije predviđene za buduće investicije. 

Cesta od Bašarinke do Červar Porta - Foto Grad Poreč
Radni sastanak ŽUC-a i Grada Poreča

Prva lokacija je već dogovorena obnova županijske ceste od rotora Bašarinka na državnoj cesti  D75 do rotora na ulazu u naselje Červar Porat koju će zajednički financirati ŽUC i Grad. Obnova prometnice u punoj dužini od gotovo 1000 metara, podići će i razinu sigurnosti i kvalitetu same prometnice. Pripremi radovi će krenuti tijekom veljače, a planirani završetak je prije uskrsnih blagdana. Tijekom radova će prometnica biti zatvorena za promet, o čemu će javnost biti pravovremeno informirana.

Na sastanku su obišli i Školsku ulicu u naselju Varvari, za koju je već ugovoreno projektiranje oborinske odvodnje i postavljanje novog kolnika i dodatno povezivanje na budući novi rotor na državnoj cesti Poreč-Baderna.

U tijeku je i projektiranje novog, budućeg rotora na ulazu u naselje Kukci, na cesti od rotora kod Elektrometala do postojećeg rotora u Kukcima. Ovaj budući rotor, rasteretit će postojeći ulaz u naselje i povećati razinu sigurnosti na prometnicama.

Na sastanku su predstavnicima ŽUC-a gradonačelnik i suradnici prezentirali problematiku na koju mjesni odbori i građani često ukazuju, a to je smirivanje prometa na prometnicama u naseljima Baderna, Šušnjići i Červar, čijem će se povećanju razine sigurnosti također raditi.  

 Također, prometnice Červar Porat – Červar – Ulika, Mornarica – Mugeba, Žbandaj – Jehnići, samo su neke od županijskih cesta koje su na sastanku navedene kao prioriteti za obnovu u narednom razdoblju, a da su u ingerenciji ŽUC-a i nalaze se na području Grada Poreča-Parenzo, te će po dovršetku navedenih radova na cesti krenuti u daljnje planiranje, sve u skladu s financijskim planovima i mogućnostima, ali i planovima i projektima drugih infrastrukturaša. Naime, planovi gradnje i uređenja prometnica usklađuju se i s planovima postavljanja infrastrukture ponajviše Odvodnje Poreč i Istarskog vodovoda Buzet, kako bi se zahvati i radovi na prometnicama odvijali istovremeno, bez potrebe za naknadnim intervencijama na obnovljenim i izgrađenim prometnicama. 

Tako će se uskoro raditi i na prometnicama u Dračevcu. Tamo će se, po završetku radova na izgradnji kanalizacijske mreže koja kreće uskoro, sanirati i asfaltirati prometnice u naselju na kojima prolazi trasa kanalizacije, objavio je Grad Poreč.

miro dodić i robert momić

U Poreču potpisana suradnja između IKB-a Umag i Obrtničke komore Istarske županije – Povoljniji krediti za obrtnike

Župan naložio hitnu internu reviziju u Istarskim domovima zdravlja zbog sumnje u nepravilnosti