in

POREČ: Na novom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda započet i proces solarnog sušenja

Na lokaciji Saladinka u sklopu EU projekta Poreč izgrađen je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč-sjever s postrojenjem za solarno sušenje mulja. Na novoizgrađenom postrojenju za solarno sušenje mulja predviđeno je obrađivanje 60% mulja proizvedenog na svim uređajima za pročišćavanje, dok će se 40% obrađivati na kompostani na lokaciji Košambra. U procesu sušenja se, uz korištenje sunčevog zračenja, uklanja preostali udio vlage iz mulja.
Postrojenje je 9. kolovoza pušteno u pokusni rad u trajanju od godine dana. Tijekom perioda pokusnog rada izvođači radova, tvrtke SUEZ International (F) i STRABAG AG (AT), uspostavljaju i optimiziraju rad navedenih postrojenja, te se ispituju svi bitni zahtjevi za funkcionalnost postrojenja.
U srijedu, 18. kolovoza, započeo je dovoz veće količine mulja proizvedenog na uređajima za pročišćavanje otpadnih voda za početak procesa solarnog sušenja, koji se odvija u stakleničkim uvjetima. Prilikom procesa prvog punjenja postrojenja pojavili su se mirisi koji su se, nošeni vjetrom mogli osjetiti u obližnjem naselju.
Kao što je prethodno navedeno, u pokusnom se radu optimizira rad postrojenja te su u tom periodu, a prije uspostave projektiranih režima rada kako doznajemo od izvođača radova, moguće pojave mirisa. Službe izvođača, kao upravitelja postrojenja i Odvodnje Poreč, kao naručitelja, trenutno obavljaju sve provjere i poduzimaju aktivnosti na uspostavi učinkovitog rada postrojenja.
Odvodnja Poreč će i dalje zainteresiranu javnost informirati o bitnim detaljima i događajima vezanim uz funkcioniranje sustava prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda, kao i obrade nastalog mulja. Aktivnosti u cilju poboljšanja učinkovitosti sustava bit će provedene u što kraćem roku.
Izvor Odvodnja Poreč d.o.o.

U subotu Čarobno tarsko kino uz ulične zabavljače i čarobnjake

FUNTANA – VRSAR: Sutra, u subotu, sajmovi domaćih poljoprivrednih proizvoda