in

POREČ otvorio Sunčani ured – Građanima besplatni savjeti za postavljanje sunčanih elektrana

Foto Grad Poreč

Danas je svoja vrata građanima otvorio ”Sunčani ured Grada Poreča-Parenzo”, mjesto na kojem će građani, uz prethodnu najavu, moći rezervirati termin, te potpuno besplatno dobiti savjetodavnu podršku vezano uz mogućnost korištenja energije sunca kroz vlastitu sunčanu/solarnu elektranu.

Foto Grad Poreč solarni paneli ekologija zeleni projekt
Nova Vas – Foto Grad Poreč – Solarne elektrane na krovu škole

-Otvaranjem Sunčanog ureda, Poreč je svim svojim građanima osigurao mjesto na kojem mogu, potpuno besplatno, dobiti osnovne informacije, te odgovore na pitanja: Što je solarna (fotonaponska) elektrana i kako radi? Koji su dokumenti i koraci potrebni za instalaciju solarne (fotonaponske) elektrane i otkuda krenuti? Koji preduvjeti moraju biti zadovoljeni da bi netko mogao instalirati vlastitu solarnu (fotonaponsku) elektranu? Kako odrediti potrebnu snagu elektrane? Koja nacionalna tijela i institucije objavljuju natječaje za sufinanciranje solarnih (fotonaponskih) elektrana? 

Foto Grad Poreč - Gordana Lalić
Foto Grad Poreč – Gordana Lalić

To su ujedno i pitanja koja muče sve one koji žele postaviti vlastitu sunčanu elektranu, a Poreč je prvi kao jedinica lokalne samouprave odlučio otvoriti Sunčani ured,  rekla je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., a koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

– Tijekom razgovora s građanima, upravo na ovu temu, mnogi su mi skrenuli pozornost na činjenicu da, kada je u pitanju realizacija vlastite sunčane elektrane, ne znaju od kuda krenuti. Upravo iz tog razloga, otvaranjem Sunčanog ureda, želja nam je bila osigurati im mjesto na kojem će moći dobiti savjet i tehničku podršku za poduzimanje daljnjih koraka. Poreč je kao jedinica lokalne samouprave već duže godina aktivan po pitanju takvih projekata – imamo osam solarnih elektrana na javnim objektima koje su od svojeg postavljanja realizirale više od milijun kWh, tu je i naš električni mini bus, vozila komunalnog redarstva koja su električna, punionice i brojni drugi projekti koje smo među prvima pokrenuli, pa je ovo logičan korak naprijed, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Sunčani ured nalazi se na adresi Pionirska 1, drugi kat. Radno vrijeme ureda za stranke biti će ponedjeljkom, srijedom i petkom od 08:00 do 11:00 sati, te utorkom od 12:00 do 15:00 sati, uz prethodnu obaveznu rezervaciju termina dolaska u ured putem adrese elektroničke pošte: suncani.ured@porec.hr 

Ovaj je ured jedna od aktivnosti u sklopu provedbe projekta Balkan solar roofs, a koji je financiran u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Ukupna vrijednost projekta je 442.294,00 €, dok budžet Grada Poreča-Parenzo iznosi 90.574,60 € uz intenzitet sufinanciranja od 90%, objavio je Grad Poreč.

Foto Tanja Kocijančić - Ilustracija

Novi slučaj lažnih eura u trgovini – Policija poziva na oprez, jer su dobre kvalitete

Foto Dom obrtnika Poreč

POREČ: Predavanje za buduće poduzetnike/obrtnike