in

POREČ: Rekordan broj izlagača na PromoArhu, sajmu s najnovijim trendovima u gradnji, uređenju i opremanju

PromoArh - Foto Tanja Kocijančić

Svečano je otvoren PromoArh, jedini sajam graditeljstva, opremanja i uređenja u Istri, koji od 20. do 22. rujna djeluje kao jedinstvena platforma za povezivanje s ključnim igračima građevinske industrije, ali i nepresušan izvor inspiracije za projektante, inženjere građevine, vlasnike kuća za odmor ili one koji će tek početi s gradnjom. Na 2.500 m2 unutrašnjeg i 500 m2 vanjskog izložbenog prostora posjetiteljima se predstavljaju domaći, ali i izlagači iz Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke i Češke, što je prilika svim okupljenima da razmijene ideje, uživo razgledaju materijale, dobiju savjet iz prve ruke i upoznaju se s međunarodnim trendovima.

Foto PromoArh Pr - Manuel Paljuh
Foto PromoArh Pr – Manuel Paljuh

Sajam je u porečkoj dvorani Žatika otvorio Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, podsjetivši na završetak izrade potpuno novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada te na intenzivni rad na Nacionalnom planu stambene politike RH. “Oba dokumenta osim svoje primarne uloge, poboljšanja uvjeta stanovanja i omogućavanja priuštivog stanovanja za naše građane, imaju dodanu vrijednost – a to je kontinuitet poslova za građevinski sektor. U brojnim prilikama poput ove danas, naglašavam da je razvitak struke jedino moguć u suradnji: znanosti, struke i politike”, zaključio je.

Da u dinamičnom sajamskom okruženju tehnologija i inovacija idu ruku pod ruku, s ciljem stvaranja efikasnije i održivije, zelene gradnje, zaključila je zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita i pozvala posjetitelje da iskoriste mogućnosti koje sajam pruža, postave pitanja i  povežu se s drugima u graditeljskoj industriji.

Gradonačelnik Grada Poreča, Loris Peršurić, izrazio je zadovoljstvo prilikom za istraživanjem najnovijih trendova u sektoru, poručivši „Naš grad se neprestano razvija i unapređuje, a ovaj sajam nam omogućava da bolje razumijemo kako oblikovati budućnost naše zajednice. Pozivam vas da obiđete štandove, razgovarate sa stručnjacima i podijelite svoje ideje o tome kako da Poreč postane još bolje mjesto za život“.

promoarh
Foto PromoArh 2023. – Manuel Paljuh

Uspješne sajamske dane okupljenima je poželjela i Ivana Štiković, direktorica sajma i dodala: „Ponosni smo što smo se brojem izlagača i trećim izdanjem svrstali u jedne od najvećih domaćih, ali i regionalnih sajmova graditeljstva i opremanja. Vjerujemo kako će naši posjetitelji i izlagači ostvariti uspješne poslovne suradnje, te prikupiti vrijedno znanje i informacije o inovacijama i aktualnostima u sektoru“, zaključila je Ivana Štiković, te podsjetila na važnost stalne edukacije, koju PromoArh potiče kroz Education Point.

Riječ je o stručnom dijelu sajma, koji unutar tri dana donosi više od 20 predavanja, okruglih stolova i prezentacija izlagača o najnovijim sektorskim trendovima, a okuplja vrhunske stručnjake. Sudionici Education Pointa moći će, među ostalim, saznati kako ostvariti jamstvo nulte emisije na zgradi, kako stolarija utječe na život zgrade ili kako BIM pomaže u svakodnevici arhitektonskog stručnjaka. Edukacije se provode u suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, HGK – Županijskom komorom Pula, Obrtničkom komorom Istarske županije, tvrtkom Baldini Studio i 3D ART te Klasterom nZEB.hr, obuhvaćaju aktualne teme te će prema Programu stručnog usavršavanja sudionicima predavanja biti dodijeljeni akademski sati za stručno usavršavanje.

Podršku u provođenju sajma pružila je lokalna zajednica; sponzor Grad Poreč i pokrovitelji među kojima su Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, Turistička zajednica Grada Poreča – Parenzo, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula, Obrtnička komora Istarske Županije, Udruženje obrtnika Poreč i mnogi drugi.

Ulaz na sajam naplaćuje se 5 eura (37,67 HRK). Ulaznica vrijedi za sva 3 dana sajma.

Za više informacija o sajmu, posjetite službenu stranicu sajma PromoArh.

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

Provala u 9 ujutro: U malom istarskom selu pokrala novac iz kuće

Foto Biciklistički klub Žminj - TZ Žminj

Za Dan općine Žminj: Dođite na gastrobiciklijadu „S piruonon po Žminjšćine“ – pedalirajte i kušajte pršut, sir…