in

Poreč se uspješno razvija i smanjuje emisiju CO2

Nova Vas

U proteklih pet godina Grad Poreč je u više od 30 projekata iz područja energetske učinkovitosti, održivog razvoja, e-mobilnosti i zaštite okoliša uložio gotovo 7 milijuna kuna, od čega je čak 4,2 milijuna kuna za te projekte povučeno iz raznih, kako nacionalnih, tako i fondova Europske unije. Istovremeno Grad bilježi gotovo 550.000 kWh proizvedene ”zelene” električne i toplinske energije iz sunčanih elektrana – uspješni su podaci gradskog poduzeća Parentium  zaduženog za izgradnju grada, te djelatnosti energetske učinkovitosti, priopćeno je iz gradske uprave.

O uspješnosti provedbe projekata iz ovog područja, te gotovo stopostotnoj realizaciji plana mjera energetske učinkovitosti na području Grada Poreča u proteklom petogodišnjem razdoblju, bilo je govora i prilikom usvajanja dokumenta Revizije Akcijskog plana energetski održivog razvoja Grada Poreča na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća.

-Iako je Grad Poreč drugi grad po veličini u Istarskoj županiji, grad pozitivnog prirodnog prirasta, grad u koji se ljudi doseljavaju, grad iznadprosječne infrastrukturne opremljenosti i komunalne uređenosti, grad koji, u mnogim područjima, osigurava nad standarde za sve svoje građane, u proteklom petogodišnjem razdoblju uspjeli smo implementirati 31, od planiranih 37, te dodatnih 6, mjera energetske učinkovitosti na području našega grada, čime smo, unatoč činjenici da Grad Poreč kontinuirano raste i ubrzano se razvija, uspjeli ostvariti gotovo 4 % smanjenje sveukupnih emisija CO2 na području našega grada. I ne samo to, već smo si izradom i usvajanjem strateških dokumenata, a u skladu s Europskom energetskom politikom, zacrtali nove, još ambicioznije ciljeve energetske učinkovitosti i održivog razvoja, kojima u periodu do 2030. godine, emisije CO2 na području našega Grada planiramo smanjiti za 40% kaže Gordana Lalić, direktorica Parentiuma, poduzeća koje ima ulogu koordinatora u provedbi navedenih projekata.

Dodaje kako, svakodnevno svjedočeći činjenici da klimatske promjene predstavljaju razlog za ozbiljnu zabrinutost kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini, te da imaju ogroman potencijal štetnosti po zdravlje ljudi, sveukupnu ekonomiju, te cjelokupno društvo, svjesni smo činjenice da rad na postizanju smanjenja emisija CO2, odnosno dosadašnji postupci ublažavanja klimatskih promjena nisu, i neće, biti dostatan alat u borbi protiv klimatskih promjena i rizika koje iste sa sobom nose.

Upravo iz tog razloga, a kao jedan od prvih šest gradova u Hrvatskoj, Grad Poreč izradio je Strategiju i pripadajući Akcijski plan prilagodbe klimatskim promjenama, jedan od osnovnih preduvjeta za kandidiranje novih projekata i povlačenje bespovratnih sredstava Europske unije, pogotovo u slijedećem programskom razdoblju, od 2021. do 2027. godine.

Poreč Smart City

Kao budući smjer razvoja Grada u narednom desetogodišnjem razdoblju, planira se razvoj „Smart city“ koncepta, odnosno koncepta ‘Pametnog grada” kako u području zgradarstva, javne rasvjete i prometa, tako i u svim ostalim segmentima, s posebnim naglaskom na provedbu mjera i projekata u području ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama, a s ciljem osiguranja održivog razvoja grada, te postizanja ciljeva Europske energetske politike.

U već spomenutim područjima, Grad Poreč, trenutno u provedbi ima 8 projekata, za 3 projekta je odrađena prijava, te se čekaju rezultati, dok se trenutno, intenzivno radi na pripremi 4 projekta čija se prijava planira za jesen ove godine.

Lalić ističe kako je kraj protekle i ovu godinu obilježila tema e-mobilnosti, te od projekata u provedbi, spomenula dosadašnje aktivnosti u području implementacije koncepta e-mobilnosti na području Poreča.

Uz dva vozila na električni pogon (jedno osobno vozilo i jedan skuter) komunalnog redarstva Grada Poreča – Parenzo, prijavom na Javni poziv objavljen u svibnju ove godine, Grad Poreč – Parenzo još jednom je ostvario pravo na sredstva sufinanciranja u maksimalnom iznosu od 80.000 kuna za nabavku, novog vozila na električni pogon, ukupno trećeg vozila na električni pogon u vlasništvu Grada Poreča. Navedena činjenica svrstava Grad Poreč u sam vrh, ako ne i na vodeće mjesto malih Gradova po broju vozila na električni pogon u Hrvatskoj.

Nadalje, kroz provedbu EU projekta naziva SUTRA koji uključivanjem inovativnog koncepta  mobilnosti za prijevoz putnika, u urbanim središtima nastoji smanjiti prometna zagušenja, poboljšati kvalitetu zraka i smanjiti emisiju CO2, Grad Poreč, osim gore spomenuta tri električna vozila, postat će vlasnikom električnog mini autobusa s ciljem smanjenja prometnog opterećenja, te rasterećenja prometne infrastrukture, pogotovo tijekom ljetnog perioda godine. Naime u ovom europskom projektu čiji je nositelj Grad Caorle, sudjeluje šest talijanskih i četiri hrvatska partnera među kojima i Grad Poreč koji će tijekom 30 mjeseci provoditi aktivnosti promicanja ekološki prihvatljivog javnog prijevoza. Glavni rezultati projekta uključuju nove, ekološke usluge javnog prijevoza, jednu novu morsku liniju između Poreča i grada Caorle te jedan zajednički, prekogranični priručnik za osmišljavanje i integraciju rješenja pametne mobilnosti u priobalnim gradovima. Završetak projekta planiran je za lipanj 2021. godine.

-Grad Poreč kao turistička top destinacija na Jadranu, odavno je prepoznao energetsku učinkovitost, održivi razvoj i zaštitu okoliša kao imperative 21. stoljeća, te kontinuirano analizira i razvija smjernice u osmišljavanju i provedbi projekata iz gore navedenih područja na lokalnoj razini, na taj način oblikujući grad po mjeri svih svojih građana, te postavljajući čvrste temelje održivog razvoja grada, čija uspješna realizacija rezultira višestrukom koristi za, prvenstveno, građane, ali i za sve osobe  koje na području Grada Poreča borave, zaključuje Lalić.  

ŠTO SE TO OVOG LJETA DOGAĐA U ISTRI? Opet masovna tučnjava – ovog puta u Rapcu – udarali se rukama, nogama, stolicama…

Carinska i porezna inspekcija na Jadranu – kontroliraju iznajmljivače i još dvije djelatnosti