in

Poreč u finalu izbora za nagradu Smart city/Eco city

Specijalizirani portal gradonačelnik.hr provodi još jedan izbor najboljih gradova – ovoga puta u kategoriji Smart i Eco city. Nakon što su prije nekoliko tjedana proglasili najbolje gradove u kategoriji gospodarstva, obrazovanja i demografije, kvaliteti života te korištenju EU fondova, u suradnji s Jutarnjim listom i Apsolonom u utorak, 24. studenog, proglasit će se i pobjednici izbora za Najbolji grad u kategoriji Smart i Eco City.

Smart City nagrada namijenjena je gradskoj upravi s najprestižnijim pokazateljima u razvoju pametnih tehnologija u pružanju usluga građanima i organizaciji rada gradskih službi, dok će priznanje Eco City ponijeti grad s najboljim rezultatima u odgovornom gospodarenju otpadom, uporabi energije iz obnovljivih izvora i drugim zelenim rješenjima.

Za razliku od prošlih izdanja izbora najboljeg grada u Smart City rješenjima, kada je stručni žiri pobjednike birao temeljem prijavljenih projekata gradova,  ove se godine po prvi put primjenjuje posebna metodologija, a pobjednici se biraju na osnovi unaprijed utvrđenih kriterija.

Metodologija koju je razvila konzultantska tvrtka Apsolon temelji se na javno dostupnim podacima javnih tijela RH i polazi od Apsolonove metodologije analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova koja je za 2019. i 2020. godinu primijenjena na 20 najvećih hrvatskih gradova.

– Riječ je o analizi digitalne spremnosti gradskih uprava i rezultata pregleda javno dostupnih podataka odabranih relevantnih pokazatelja, a drugi bitan dio su podaci koje smo prikupili od samih gradova temeljem anketnog upitnika u kojem smo ispitali  usmjerenost gradskog gospodarstva i društva na pametna rješenja, održivost – odnos grada prema resursima i okolišu te stanje urbane mobilnosti i kvalitete infrastrukture.

Promjena načina ocjenjivanja kandidatura gradova za nagradu Smart City nije jedina novina u ovogodišnjem izboru. Umjesto jedne nagrade koja se dodjeljivala u prethodnim izdanjima, ove ćemo godine proglasiti tri najbolja grada u konkurenciji Smart City u kategorijama veliki, srednji i mali grad.

Ne čudi ovakva odluka kada se, primjerice, zna da se na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za dodjelu poticaja za razvoj Smart City projekata prošle godine javilo čak 107 od ukupno 127 gradova koliko ih ima u državi, a i na ovogodišnjem natječaju, koji je u tijeku, očekuje se sličan odziv., napominju s portala gradonačelnik.hr

U svakom slučaju, žiri Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i Apsolona već je utvrdio liste gradova koji su ušli u uži izbor kandidata za nagradu Smart City.

U konkurenciji velikih gradova za prestižnu titulu najboljeg Smart-city grada borit će se Zagreb, Karlovac, Pula, Rijeka i Dubrovnik, naš prošlogodišnji pobjednik u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova.

U konkurenciji srednjih gradova u najuži izbor nagrade Smart City plasirali su se Zaprešić, Ivanić Grad, Koprivnica, Labin i Poreč, a među malim gradovima kandidati su Donji Miholjac, Krk, Pazin, Pregrada i Supetar.

Nakon što je u dva navrata pobjeđivao u izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos u kategoriji kvalitete života, Poreč je i u završnici izbora Smart city jer ima jedan od tri najbolja pokazatelja za četiri prestižna kriterija. Riječ je, među ostalim, o broju potpornih institucija specijaliziranih za ICT I udjelu stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda od 85 posto.

Izvor Grad Poreč

Tomislav Poljak novi direktor umaškog ATP turnira

Od 1. prosinca državni i javni službenici radit će od kuće?