in

POREČ: Uspješno završen projekt USEFALL za lakši pristup starogradskoj jezgri teže pokretljivim osobama

Grad Poreč uspješno je zaključio partnerstvo na projektu USEFALL (USEFALL – UNESCO Site Experience For All) koji je proveden zajedno s Gradom Ravennom, Fondacijom Aquileia i Venecijanskim klasterom, te Gradom Splitom, a provodio se kroz 21 mjesec. Sve su to UNESCO destinacije koje moraju voditi računa o održavanju svojeg UNESCO statusa, a projektom USEFALL podignuta je svijest o nužnosti omogućavanja pristupačnosti takve bogate kulturne baštine svima, bez obzira na različite potrebe ili otežanu pokretljivost.

S tečaja za vodiče

Projektom USEFALL Gradu Poreču odobreno je 100.000 eura bespovratnih sredstava kako bi se teže pokretljivim osobama poboljšao pristup na frekventnim lokacijama unutar starogradske jezgre. Tako se Poreču pružila prilika za daljnje investiranje u jačanje i poticanje socijalnog razvoja, odnosno u konkretne mjere kojima se sprječava rizik društvene isključenosti osoba s invaliditetom i potiče inkluzivni turizam. Zahvaljujući sredstvima Europske unije, u rujnu 2019. Grad Poreč sanirao je kamenu oblogu Obale dr. Ante Šonje, poznatog šetališta Lungomare. U sklopu izvedenih radova postavljena je nova rampa za teško pokretne osobe, izvršena prilagodba i uređenje šetališta, kako bi se izbjegla skliskost i uklonila oštećenja.

Ovim projektom Grad se nije ograničio isključivo na bolju pristupačnost za osobe s poteškoćama u kretanju, već je veliki dio aktivnosti bio usmjeren i na osobe oštećena vida. Naime, opis mozaika Eufrazijeve bazilike izrađen je u obliku info panela na Brailleovom pismu, kako bi i slijepe osobe mogle dobiti dojam glavnih mozaičnih prikazanja kojima je oslikana unutrašnjost najznačajnijeg kulturnog dobra Poreča. Također, u svibnju prošle godine organizirana je edukacija za turističke vodiče koji su naučili kako komunicirati i postupati s osobama oštećena vida.

-To je još jedan lijepi EU projekt u našem gradu jer nam je želja da svoje bogatstvo i baštinu prikažemo mladima, starima, osobama s invaliditetom… Postavili smo rampe za olakšan pristup, upute na Braileovom pismu, odradili edukacije za turističke vodiče, sve za jedan drugačiji i poseban doživljaj Poreča, te mislim da su ova bespovratna sredstva EU korisno iskorištena. Nastavit ćemo i dalje kandidirati se za dobivanje bespovratnih sredstava iz EU fondova, za koje konstantno pripremamo projekte, kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

Oism toga, u suradnji s projektom „Kad zazvone zvona…“ čiji je nositelj Muzej Grada Pazina, Grad Poreč je kroz projekt USEFALL osigurao veću pristupačnost izložbe „Zvona s istarskih crkava“.

S obzirom na to da oba projekta streme uklanjanju barijera koje onemogućuju uključivanje osoba s invaliditetom, posebno slijepih i slabovidnih, u zajednicu na ravnopravnoj osnovi s drugim ljudima, Grad Poreč i Muzej Grada Pazina udružili su snage kako bi se postigao relevantan i održiv učinak u stvaranju pristupačnosti sadržaja. Zajedničkim djelovanjem projekata USEFALL i „Kad zazvone zvona“ nastali su letci na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, te Brailleovom pismu. Opisani rezultati omogućit će veću pristupačnost, ali i iskustveno bogatije uživanje u kulturnoj baštini široj javnosti, a posebno osobama koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja. U tu svrhu, Grad Poreč-Parenzo je za sve svoje posjetitelje izradio informativnu brošuru o Eufrazijevoj bazilici i osigurao njezinu besplatnu distribuciju u uredu Turističke zajednice grada.

Inače, Grad Poreč se prijavio na Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, na natječaj Standard +, s projektom USEFALL, UNESCO Site Experience For All, u svibnju 2017. godine, a isti je odlukom Upravljačkog odbora Programa u listopadu te godine odobren za sufinanciranje. Opći cilj programa bio je povećanje prosperiteta obalnog područja kroz poticanje izgradnje partnerstva između prekograničnih organizacija i subjekata koji graniče uz jadransku obalu, aktivirajući niz inicijativa koje mogu paralelno potaknuti gospodarstvo i zaštitu okoliša jadranskog prostora.

To je postignuto kroz suradnju između talijanskih i hrvatskih partnera, kako bi se poboljšale sinergijske aktivnosti između dviju zemalja, te razvile nove kulture koja uključuju ukupno 12,5 milijuna stanovnika koji žive u programskom području.
Projekt USEFALL je nastavak realiziranog EU projekta EX.PO AUS (Extension of Potentiality of Adriatic UNESCO Sites) provedenog u okviru IPA Adriatic programa prekogranične suradnje.

Projektni pristup bio je fokusiran na usklađenu strategiju upravljanja dostupnošću kulturnih mjesta i snažne koordinirane marketinške aktivnosti; definiranje turističkih proizvoda utemeljenih na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, a obrazovne usluge namijenjene osobama s posebnim potrebama i zaposlenima u turističkom sektoru, priopćeno je iz Grada Poreča.

Reportaže o Istri i Južnoj Dalmaciji na ARTE-u, popularnom francusko-njemačkom TV kanalu

U subotu i nedjelju u Funtani likovna kolonija